Bir dizi gezi ve incelemelerde bulunmak üzere Yozgat’a gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Yozgat Valiliğini ziyaret etti. Valilik ziyaretinde, basın mensuplarının sorularını cevaplayan Yıldız, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin Suriye’nin Kuzeyinden Akdeniz’e yeni bir enerji hattı oluşturacağını planlamasının Türkiye’yi nasıl etkileyeceği sorusunu şöyle yanıtladı:

"Bir kere Kuzey Suriye ibaresi yerine Suriye’nin kuzeyi demek daha doğru olur diye düşünüyorum. Bu manada hem zihnimizi hem de dilimizi alıştırmayalım. Çünkü böyle bir oluşumun beklentileri yükselttiğine ve bunun doğru olmadığına inanıyorum. Tabii ki Suriye kendi halkı ile beraber mutlaka rejim problemini çözecektir. Suriye’nin iç işlerine karşımamız zaten söz konusu değildir. Ama siz yatırımcı olsanız Suriye’nin Kuzeyi’nden bir hat geçirir misiniz? Bırakın başkasını. Paranız var, aklınız eriyor, işi biliyorsunuz ama Suriye’den hat geçireceksiniz. Bu, Türkiye gibi siyasi istikrarı sürdürülebilir bir ülkenin yanında, şu anda yakın ve orta vadede böyle bir şey söz konusu değildir. Tabii ki enerji hatlarını çeşitlendirmeyi istemek her ülkenin hakkıdır ama, bu günler için geçerli değildir bunlar. Hele hele merkezi Irak hükümetinin yakın ve orta vadede de böyle bir tercih yapmasını çok olası görmüyorum."

TÜRKİYE’NİN URANYUM REZERVİNİN YARISI YOZGAT’TA

Yozgat’ın Sorgun ilçesinde bulunan uranyum rezervinin Türkiye rezervinin yarısı kadar olduğunu ifade eden Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, şöyle konuştu:

"Sorgun’da bir rezervimiz var Uranyum rezervi. Bunun yaklaşık 5 bin tonlar civarında olduğunu biliyoruz. Türkiye rezervinin hemen hemen yarısına denk geliyor. Piyasa değeri açısından da küçümsenmeyecek bir değer. Ama bilindiği üzere Uranyumun statüsü herhangi bir maden gibi değil. Bakanlar kurulu kararı olmadan yurt dışına çıkartılması ve bunun ticarileştirmesi bile yasaktır. Bizim bor madeni gibi stratejik ürünlerimiz arasında yer almaktadır. O yüzden biz de dikkatle takip ediyoruz. Gerek MTA’nın 1980’li yıllarda Yozgat’ta yaptığı çalışmalar gerekse özel sektörün bu manadaki gayretlerini dikkatlice takip ediyoruz. Ve stratejik yanını da gözlemliyoruz."

BASINA KAPALI TOPLANTI

Bakan Yıldız, ziyaretin ardından enerji dağıtımı ve doğalgaz konularında, bakanlığına bağlı kurum müdürlerinin de katıldığı koordinasyon toplantısında, yapılan çalışmalar ve sorunlar hakkında bilgi aldı. Toplantı basına kapalı olarak gerçekleştirildi.



HG(FK/COŞ)