Hatice Yeltutan ve Recep Kamil Yeltutan en küçük çocukları Emre Ali Yeltutan, İstanbul’da ilköğretim okuluna giderken hiperaktif olduğunu tespit edip, bunu raporla belgeledi. "Yüzde 50 mental retardasyon" raporu üzerine Emre Ali Yeltutan 6'ncı sınıfa kadar İstanbul’da 'Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı' kapsamından eğitim aldı. Yeltutan çifti 2004 yılında Ödemiş’e yerleşti, Ödemiş İlköğretim Okulu’nda da yine BEP kapsamında okuyan Ali Emre Yeltutan 2006 yılında mezun oldu. 2007’de Ödemiş Anadolu Ticaret Meslek Lisesi’ne başlayan Yeltutan, burada aynı program uygulanmayınca iki yıl üst üste sınıfta kaldı.

Bunun üzerine, Recep Kamil Yeltutan ve Hatice Yeltutan, avukatları Hülya Özel Ataman aracılığıyla 2008 yılında, İzmir 1, 2, 3 ve 4’üncü İdare Mahkemeleri’nde çocuklarının başarısız olduğu sınavlarının iptali ve "BEP'e' göre eğitim alması isteğiyle tüm ilgilileri kapsayan 24 ayrı dava açtı. Avukat Ataman, mahkemelere verdiği dilekçelerinde özetle şunları yazdı:

"İlköğretimde çocuk BEP’e tabi olarak okudu ve başarılı oldu. Ödemiş Anadolu Ticaret Lisesi’nde bu program uygulanmadığı için birinci sınıfta iki yıl üst üste kaldı. Normal öğrenciye uygulanan eğitim sınavına tabi tutuldu. Bu programa göre sorulan sorular ve yöntem ile sınav şeklinin farklı olması gerekmektedir. Bu nedenle sınavların iptali gerekmektedir."

Yeltutan çiftini haklı bulan mahkemelerin gerekçeli kararlarında, "Özürlü grubunda eğitim sınavına tabi tutulması gerekirken, akranları ile birlikte ve aynı değerlendirme ilke ve ölçütlerinin uygulandığı “ortak' sınavla başarı durumu belirlenerek tesis edilen işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır. Bu nedenle işlemin iptaline karar verilmiştir" denildi.

Mahkeme kararları üzerine eğitiminde BEP programı uygulanan Emre Ali Yeltutan, lise son sınıfta takdir belgesi ile geçti. Emre Ali Yeltutan, 2010 yılında üniversite sınavına girip, Anadolu Üniversitesi Büro Yönetime Asistanlığı bölümünü kazandı.

VALİLİK 15 BİN LİRA ÖDEYECEK

Avukat Hülya Özel Ataman, öğrenci Emre Ali Yeltutan’ın eğitimden geri kaldığını belirterek, bunda sorumluluğu bulunduğunu öne sürdüğü İzmir Valiliği’ne karşı İzmir İdare Mahkemesi’nde 10 bini maddi, 30 bini manevi olmak üzere toplam 40 bin liralık tazminat davası açtı. Mahkeme, İzmir Valiliği’ni yasal faizi hariç 15 bin lira manevi tazminat ödemeye mahkum etti.

ÖRNEK BİR KARAR

Türkiye’de, böyle bir davada mahkemenin ilk kez tazminat kararı verdiğini savunan avukat Hülya Özel Ataman, Emre Ali Yeltutan’ın, BEP programı uygulanmadığı için eğitimden geri kaldığını, bu davayı açmak zorunda kaldıklarını söyledi. Ataman, "Bu karar örnek teşkil edecek bir karardır. Türkiye’de bugüne kadar böyle bir dava kazanılmadı. Dava, bu tür mağdur olan kişilere emsal olacak. Kimse korkmasın, gidip dava açsın" dedi.

MENTAL RETARDASYON NEDİR

Tıpta 'mental retardasyon' olarak bilinen rahatsızlıkta zeka geriliği olan bireylerin eğitimleri uzun zaman ve çok çaba gerektiriyor. Yapılan eğitim ve tedavi girişimleri sonucunda birey belirli bir düzeye ulaşmasına karşın, çok az kısmı kendi kendine yeterli olabiliyor. Hafif derece zeka geriliği, okula başlamadan önce anne-baba veya çevre tarafından fark edilmeyebiliyor. Çocuklar okula başladıktan ve ev dışındaki etkinliklere katıldıktan sonra zihinsel yetersizlikleri anlaşılmaya ve görünür hale gelmeye başlıyor. Derslerin sınıf atladıkça daha da güçleşmesi ve bilinçsel yeti gerektirmesi nedeniyle ergenlik dönemine doğru fark edilme doruğa çıkıyor.



BK(İÖ/İD)