Finike'de oturan emekli öğretmen İhsan Çolak, 'Kayıp kaçak bedeli', 'Perakende satış hizmet bedeli', 'Sayaç okuma bedeli', 'İletim bedeli' adı altında kesinti yapılmasını haksızlık olarak niteleyerek, faturaya yansıtılan toplam bedel üzerinden, harcanan elektrik, KDV ve kesintilerin ay ay dökümünü yaptı.

25 ayda AKEDAŞ'a toplam 2 bin 788 liralık fatura ödeyen Çolak, 16 Ocak 2010 ve 5 Nisan 2012 tarihleri arasında kendisinden fazla tahsil edildiğini öne sürdüğü 707 lirayı AKEDAŞ'tan talep etti. 3 ayın faturasını bulamayan Çolak'ın Tüketici Sorunları İlçe Hakem Heyeti Başkanlığı'na yaptığı başvurusu, 7 Mayıs 2012 tarihinde lehine sonuçlandı. Kurumun itirazı üzerine açılan davada 5 Temmuz 2012 tarihinde Finike Asliye Hukuk Mahkemesi de bu kararı onadı.

Davanın lehine sonuçlanmasının ardından AKEDAŞ'tan parasının ödenmesini talep ettiğini belirten Çolak, "Kurum dava sonucuna itiraz etti. Paramı ödemek istemedi. Bunun üzerine Finike İcra Müdürlüğü'ne 34 TL icra bedeli ile başvuruda bulundum. Bir süre sonra İcra Müdürlüğü beni çağırarak, masraflarım ve günlük faiziyle birlikte bana 761 lira 97 kuruş ödedi" diye konuştu.

3 AYLIK FATURAYI BULAMADI

16 Ocak 2010 tarihi ile 5 Nisan 2012 tarihleri arasında kendisine 28 elektrik faturası geldiğini, fakat 2010 yılına ait Mart ve Mayıs ayı ile 2011 yılına ait Ocak ayı faturasını bulamadığını ve bu nedenle söz konusu 3 aya ait hak iddia edemediğini belirten İhsan Çolak, geriye kalan 25 aylık faturalarının toplamı olan 2 bin 788 liranın, haksız alındığı mahkeme kararıyla saptanan 707 lirasını geri almayı başardığını söyledi.

'HAK VERİLMEZ ALINIR'

Vatandaşlara, haklarını aramalarını öneren İhsan Çolak, haksız yere kesilen paraya ihtiyacı olduğundan değil, doğru bulmadığı için itiraz ettiğini vurguladı. İhsan Çolak şöyle devam etti:

"Gerekirse bu parayı herhangi bir hayır kurumuna da bağışlarım. Ancak benim istediğim vatandaşların kaybolan hakları için başvuruda bulunmalarıdır. Hak verilmez, alınır. Bu, bütün dünyada böyledir. O nedenle vatandaşlara haklarını aramalarını öneriyorum. Avukat tutmadan, hiç masraf etmeden sadece Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne başvuracaklar."



SS(SU/CK)