Platforma ilk gelen Tıp Fakültesi öğrencileri, yakalarına AIDS’e karşı küresel dayanışma sembolü olan kırmızı kurdele taktı. Öğrenciler, insanların HIV virüsüyle ilgili bilgilerinin ne düzeyde olduğunu belirlemek için anketler de yaptı. Öğrenciler, Türkiye’de AIDS konusunda bilgilendirmenin yetersiz olduğunu düşündükleri için anket çalışmasında vatandaşların hastalıkla ilgili merak ettiklerini çekinmeden sorup öğrenmelerini sağlamak amacıyla böyle bir etkinlik düzenlediklerini belirtti.

Fırat Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kazez, "Sadece hastane bünyesinde hasta tedavi etmekten başka hastalarımız hastalanmadan önce halkımızın doğru bilgilerle doğru yönlenmesini de temin etmek istiyoruz. Bu noktada bu tür faaliyetler hem şehirle hem halkımızla hem üniversite ve hastanemizle bir bütünlük ve bir entegrasyon sağlayacaktır diye düşünüyoruz" dedi.

Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Yasemin Bulut, AIDS'in genel kanı olarak uzun yıllardır sadece cinsel yollarla bulaşan bir hastalıkmış gibi düşünülüp belli bir gurubun hastalığıymış gibi tanımlandığını söyledi. Doç. Dr. Bulut, şunları kaydetti:

"Oysa ki bulaşma yolları sadece cinsel yolla değil, kan yoluyla anneden bebeğe aktarım şeklinde de olan bir etken bu. Bulaşta neler önemli veya yanlış bilinen bir takım bilgiler var. Bunları anketlerimizle ortadan kaldırmak istiyoruz ve halkın bilgi düzeyini ölçmek istiyoruz. Cinsel yolla bulaşma yüzde 85 ama korumayla kondom kullanmayla cinsel birleşmeden sonra bu virüsün engelleneceğini düşünüyoruz. Sağlıklı kan ürünlerinin korunması ve şüpheli bir durum var ise bunun için de tüm araştırma hastaneleri ve kamu hastanelerine başvurarak HIV testi yaptırmalarını tavsiye ediyoruz. Anketlerde de görecekler asla ve asla isim, kayıt, bilgi verme yok. Etik olarak kimse deşifre olmayacak. Bakanlığın da genelgesi bu doğrultuda. Bu konuda enfeksiyon hastalıkları uzmanımız, başvurdukları birimdeki uzmanlarımız ve kan merkezindeki arkadaşlarımız hepsi konuya vakıflar ve gerekli özen ve itinayı gösteriyorlar. Amacımız hem bilgi düzeyini ölçmek hem bilgi vermek hem de insanlarımızı HIV testi için hastanelerimize yönlendirmek."



GY(GG/BT)