Pınar ÇITAK KOYGUN - İdris TİFTİKÇİ /İSTANBUL,  Tedavi gördüğü Kadıköy'deki Florence Nightingale Hastanesinde hayatını kaybeden 78 yaşındaki sinema sanatçısı Ekrem Bora için ilk tören Akatlar Kültür Merkezi'nde düzenlendi. Törenin ardından Bora'nın cenazesi Zincirlikuyu Camine getirildi. Cenazede çok sayıda sinema sanatçısı ile Bora ailesi ve yakınları hazır bulundu. Cenazeye Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da katıldı. Ekrem Bora'nın cenazesi öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda defnedildi.


TABUTUNA FENERBAHÇE BAYRAĞI ÖRTÜLDÜ


Akatlar Kültür Merkezi'nde düzenlenen törende Ekrem Bora'nın tabutuna Fenerbahçe bayrağı örtüldü. Törene Eşi Gül Bora, kızları Yasemin Bora, Lale Bora ile Sevil Kayıhan damadı Ümit Kayıhan, torunları Ekrem Kayıhan, Ceylan Bora, sinema sanatçıları Türkan Şoray, Fikret Hakan, Kadir İnanır, Fatma Girik, İzzet Günay, Eşref Kolçak, Hülya Koçyiğit, Cüneyt Arkın, Selda Alkor, Serdar Gökhan, şarkıcı Adnan Şenses, senarist Safa Önal, Kıvanç Tatlıtuğ, Songül Öden, Kerem Alışık, Ali Sunal da katıldı. Törende Ekrem Bora ile ilgili kısa bir belgesel gösterimi yapıldı. Törende bir konuşma yapan Hülya Koçyiğit, " Hepimiz senin dostların ailen yakınların sana veda etmek için biraraya geldik. Hastanede yüzünde maske vardı sarılıp doya doya seni öpemedim. Ama elli yıldır senin o sıcak, baba ağabey gibi kucaklayan, saran dostluğunu yaşadım. Türk sineması varoldukça hep eserlerinle hatırlanacak. Bizler de seni güzel sıcak dostluğunla hatırlayacağız. Seni çok çok çok seviyorum. Ruhun şad olsun Ekrem. Hoşçakal " dedi. 'Gümüş' dizisinde Ekrem Bora ile beraber kamera karşısına geçen Songül Öden ise, " Bize çok güzel şeyler bıraktı Ekrem abi. Onun gibi biriyle çalıştığım için çok mutluyum. Bugün bir şeyler yapabiliyorsam eğer Ekrem abinin çok büyük payı vardır. Bazıları yaşlanır Ekrem abi yaş alan küçük bir çocuktu " dedi. Türkan Şoray da törende bir konuşma yaptı. Şoray konuşmasından önce elindeki papatyayı Bora'nın tabutu üzerine bıraktı. Şoray " Bugün burada sinemaya emek verenleri görüyorum. Acı bir günden beraberiz. Acımızı paylaşıyoruz. Bu öyle bir acı ki, kelimelerle tarif edilemeyecek birşey. Hepiniz bunu yüreklerinizde çok iyi hissediyorsunuz. Sinemamız gerçekten büyük bir değerini kaybetti. Bizler de bambaşka bir dost ve yol arkadaşımızı kaybettik. Ama o Türk sinemasında sonsuz kadar yaşayacak bizim de kalbimizde sonsuza kadar yaşayacak " diye konuştu.


" İYİ Kİ ONUN KIZIYIM "


Fatma Girik ise, Bora'nın tabutuna dokunarak birkaç cümle söyledi. Girik gözyaşları içinde Bora'ya veda ederek yerine oturdu. Gümüş dizisinde Bora ile birlikte çalışan Kıvanç Tatlıtuğ da kürsüde bir konuşma yaptı. Tatlıtuğ, " Öncelikle salondaki herkesin Ekrem abinin ailesinin ve tüm Tükriye'nin başı sağolsun.Değerli ustaya saygılar sunuyorum . Sene 2005 Gümüş dizisinde ilk oyunculuk deneyimime başladığımda Ekrem abimle orada tanışma fırsatı buldum. Ağlamaktan başka birşey yapmadım tabii ki. Çok şeyler öğretti Ekrem abi.Oğlum diye severdi beni.Hayatımda bu kadar karizmatik bu kadar ailesine bağlı, canı gönülden kalbini herkese açmış bir insanı tanımaktan dolayı gurur duyuyorum. Dünyanın en şanslı insanıyım. Hepimizin baş sağolsun " dedi. Bora'nın küçük kızı Yasemin Bora da " Böyle bir konuşma yapacağım aklıma gelmezdi " dedi. 5 -6 yaşlarındayken babasının filmlerini izlediğini söyleyen Bora, " O kötü adam karakteri bende hep bir baskı korku yaratmıştır. Dışarı çıktığımızda bizi döverler mi acaba diye korkardım. İyi ki onun kızıyım, gurur duyuyorum onunla, ışığı bol olsun. Saygıyla eğiliyorum önünde " şeklinde konuştu. Ardından Bora'nın cenazesi Akatlar Kültür Merkezi'nden alkışlarla uğurlandı.


FENERBAHÇE BAŞKANI AZİZ YILDIRIM'DAN ÇELENK


Bora'nın cenazesi daha sonra Zincirlikuyu Camii'ne getirildi. Buradaki cenaze törenine Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve Ediz Hun'un yanı sıra Orhan Gencebay da katıldı. Fenerbahçeli olan Bora'nın cenazesine Fenerbahçe başkanı Aziz Yıldırım da çelenk gönderdi. Cenazeye katılan sinema sanatçısı Ediz Hun, "Hepimizin çok yakın dostuydu ve çok örnek alınacak bir sanatçıydı. Ailece tanışıyoruz. Birçok filmde beraber oynadık. Hiçbir zaman aramızda kırıcı davranış oluşmadı. Sevecen, güleryüzlü, insanlarla güzel iletişim kuran, onlara saygı sevgi gösteren sanatçı kardeşlerini daima yüceltmeye çalışan bir büyük sanatçıydı " dedi. Sinema sanatçısı Serdar Gökhan ise, " Acımız büyük. Başımız sağolsun " dedi. Bu arada Bora'nın torunu Ceylan Bora ile diğer torunu Ekrem Kayıhan uzun süre dedelerinin tabutu başına bekledi. Bora'nın torunu Ceylan Bora tabutunu öperek dedesini uğurladı. Cenazeye katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, " Sinema dünyamıza ve bütün milletimize başsağlığ diliyorum. Ekrem Bora 1953'te bir artist yarışması kazandığına göre, 60 yıldan bu yana Türkiye'de sinema dünyasında simi bilinen sinema sektöründen çok değerli hizmetler vermiş çok değerli bir sanatçıydı. Hepimiz onu rahmetle bugün ebediyete uğurluyoruz. Ailesine, yakınlarına, sevenlerine herkese milletimize başsağılığ diliyorum. Güzel hizmetlerinden ötürü çok teşekkür ediyorum " dedi.


EŞİNİ, RESMİNİ OKŞAYARAK UĞURLADI


Ekrem Bora'nın eşi Gül Bora ise, son kez eşinin tabutuna dokundu. Bora'nın fotoğrafını eline alan Gül Bora, " Resminin güzelliğine bak. Sahneye çıktığı seneki resmi bu. Ama ne fayda " diye konuştu. Ekrem Bora'nın cenazesi öğle namazına müteakip Zincirlikuyu Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda defnedildi.


PCK(HE)(FOTOĞRAF)