"ARTIK SEÇİCİYİZ. ' HER NE OLURSAN OL GEL ' DEMİYORUZ"


Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, sözlerine "3M dünyanın inovasyon öncülerinden biri. Son derece büyük uluslararası bir şirket. Türkiye'yi kendilerine Super Hub (Yüksek yatırım ve satış hacmine sahip büyük yatırım tesisleri) olarak seçmeleri ve yatırımlarını buraya yönlendirmeleri Türkiye'nin bu konuda ne kadar güvenilir olduğunu ve yatırım yapanların kazandığını gösteriyor. Türkiye dışındaki yatırımcıların bunu görerek yapması bu konudaki çabalarımız Türkiye'nin bölgesinde güçlü ve güvenilir olmasının çok net bir göstergesi. Bundan dolayı firmayı tebrik ediyorum. Yapacakları yatırımların kendi şirketlerine ülkemizin istihdamına ihracatına hayırlar getirmesini diliyorum" diyerek başladı. Bakan Çağlayan, 3M firmasının 2013 yılında üretime başlayacağını belirterek, "Tesisin Türkiye'yi seçmesi bize ne kadar doğru işler yaptığımızı ve Türkiye'nin bir yatırım cennetine dönüştüğünün çok net bir göstergesi aslında. Bu yatırımlar Türkiye'nin yatırım ortamı kalitesinin testi anlamına geliyor. Dünya Bankası çeşitli değerlendirmelerle yatırım yapma endeksini açıklamış olsa da somut olan bu yatırımların Türkiye'ye gelmesi. Daha da devam edecek. Sanmayın ki bunların arkası kesilecek. Türkiye her geçen gün yatırım kalitesi gelişen dünyada yatırım yapılabilir ülkeler arasında 13. sıraya gelmiş durumda. Her kriterde her yıl yukarı doğru yükselmeye devam ediyor. Yeter mi? Yetmez. Cari açığımız ihracatımız açısından yüksek katma değerli ürünlerin yatırımının ülkemize yapılması için çok yoğun çalışmaya devam edeceğiz. Yeni teşvik sistemimiz bunun en iyi göstergesi. 120 milyon dolar doğrudan yabancı sermaye alan bir ülke olarak artık seçiciyiz. 'Her ne olursan ol gel' demiyoruz. Yüksek katma değer, yüksek teknoloji, bu tür ürünlere yönelik olan yatırımlar bizim açımızdan daha öncelikli daha cazip olacak" dedi


"BU KONUDA ÇOK CİDDİ KAYIPTASINIZ"


3M'in bugüne kadar Türkiye'ye bir ar - ge merkezi kurmadığı için çok şey kaybettiğini söyleyen Bakan Çağlayan, " Son derece başarılı olan ürünlerinin çoğunu tanıdığımız 3M firmasının bugüne kadar neden ar - ge merkezini Türkiye'de kurmadığını merak ediyorum. Bu konuda çok ciddi kayıptasınız. İsterseniz ben bunun faturasını çıkartayım. Çünkü dünyanın en iddialı ar -ge teşvik sistemine sahibiz. Böylesine iddialı bir ar - ge kanununda neredeyse yapmış olduğunuz ar - ge hizmetlerinde bir cebinize para koymadığımız kalıyor. Çalışanlarınızın her birinin gelir vergisini kamu karşılıyor, sosyal güvenlik iş priminizi kısmen kamu karşılıyor. Giderlerinizin tamamını vergiden düşüyorsunuz" diye konuştu. Çağlayan, "3M'nin ar - ge merkezini Türkiye'ye getirmesi sizin açınızdan son derece önemli, bu size uluslararası rekabetçilik anlamında da önemli fırsatlar getirecek. Bu anlamda firmanın 500 milyon dolarlık bir yatırıma ulaşması ihracat hedefi ve bin çalışan olması bizler açısından önemli bir yatırım olmasını gösteriyor" dedi. Türkiye'de kurulması planlanan Super Hub ile ilgili de konuşan Çağlayan, "Bugün Avrupa' da çalışma saati hafftalık 35 saat bizde 45 saat. 3M' in de Türkiye'yi seçmesinde en önemli sebebi bu. Boşuna Super Hub demiyorlar. Bize hap vermiyorlar. 4 saatte 56 ülkeye ulaşacaklar. Dünyada geçen yıl 10 trilyon ithalat yapıldı. Böyle bir pazar Türkiye'nin bulunduğu pazar" diye konuştu.


"3M TÜRKİYE'DE 3İ OLDU.MARİFET, MÜKEMMEL YATIRIM, MAŞALLAH DERİZ"


Bakan Çağlayan 3M'in Türkiye'de 3İ olduğunu da belirterek, "3M Türkiye'de 3İ oldu. İnovasyon, istihdam, iharacat. 3M bizim kurmaya çalıştığımız yeni sanayi yapımız ihracatımız açısından son derece önemli olacak. Bence Türkiye'de 3M' in kuracağı Super Hub öyle ümit ediyorum ki biraz hafif kalacak. 18 Super Hub olduğunu söylemiştik. Buna mega diyeceğiz Türkiye'de. Biraz evvel düşündüm. 3M' i nasıl değrlendirebliliriz diye. 3M' e de bu yatırımla beraber marifet, mükemmel yatırım, bir de Maşallah deriz" şeklinde konuştu.


"3M OLARAK TÜRKİYE'DE 500 MİLYON DOLARA ÇIKACAK BİR YATIRIM YAPACAĞIZ"


3M Orta ve Doğu Avrupa Bölgesi'nden Sorumlu Başkan Yardımcısı Guiseppe Castaldi ise "3M, ABD dışında operasyonları farklı coğrafi bölgelerden yönetiliyor. 3M, 1902 senesinde Minesota' da kuruldu. Kurulduğundan bu yana dünyada milyonlarca insanın hayatını değiştirdi. Son derece ikonik ürünlerin geliştirilmesi bizim şirketimizin sayesinde olmuştur. İnovasyon ve 3M aslında iki aynı kelime gibi. Şu anda 55 bin tane ürünümüz var. Yaptığımız yatırımlarla oluşturduğumuz gelirimizin yüzde 60' ını ar -ge' ye harcıyoruz. Amacımız yıllık satışların yüzde 30'unu yeni ürünlerden yapmak ve önümüzdeki yıllarda bunu yüzde 40 oranına yükseltmek. Müşterilerimiz 200 ülkeye yayılmış durumda. Amacımız bütün şirketleri ve bütün hayatları değiştirmek . 6 farklı bölgemiz var bu bölge içinde 31 ülke var.Benim bölgem en geniş bölgelerden biri 10 farklı zaman diliminde çalışıyoruz. 490 milyon kişiye ulaşıyoruz. Son derece kişiselleştirilmiş çözümler sunarak çalışıyoruz. Amacımız bir yandan yeni inovatif ürünlerle erişimimizi geliştirmek bir yandan da büyümeye devam etmek. Orta ve Doğu Avrupa'da bulunan en önemli aktörlerden biri Türkiye. Bu sene 25. yılımızı kutluyoruz Türkiye'de. Türkiye'de 400 çalışanımız var. 170 milyon dolarlık satış yapıyoruz. Bunlar henüz bir başlangıç. Türkiye gerçekten çok hızlı büyüyen bir ekonomi. Yıllık anlamda en büyük Avrupa ülkelerinden edindiğimiz geliri katlayarak büyüttüğümüz bir ülke Türkiye. Yapacağımız yatırımla diğer Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine de erişme fırsatı bulacağız " dedi. Castaldi, Türkiye'de kuracakları tesisin bir Super Hub tesisi olacağını da kaydetti. Castaldi, "Elimizde sadece 18 adet Super Hub tesisi bulunıyor. 3M olarak Türkiye'de 500 milyon dolara çıkacak bir yatırım yapacağız.Türkiye'deki Super Hub Avrupa'nın üçüncü Super Hub tesisi olacak. Üretim kapasitemizi önümüzdeki birkaç sene içinde 10 katına çıkaracağız" şeklinde konuştu. Castaldi yatırım yapacakları Tekirdağ Çorlu'da bir ar - ge merkezi kuracaklarına da değindi.


"ÇOK ÖNEMLİ BİR ADIM, BİR MİHENK TAŞI"


ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Scott Frederic Kilner da bir konuşma yaptı. Kilner, "Bu yatırımı ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve yatırımın artırılması açısından çok önemli bir adım, bir mihenk taşı olarak görüyorum. 3M en iyi şirketlerimizden bir tanesi. Diğer ABD şirketleri gibi 3M de çok ileri inovatif, ileri düzey teknolojileri ABD'den Türkiye'ye getirecek. Türkiye'deki iş gücü için iyi ücretli kaliteli istihdam yaratacak. Türkiye'nin ar -ge kapasitesini geliştirecek. İki tarafın da kazanacağı bir yatırım diyebilirim" şeklinde konuştu. Kilner, "Bu bölgede hem siyasi hem ekonomik ve ticari anlamda sizlerle işbirliği yapmaktan gurur duyuyoruz. Türkiye ile ABD arasında 20 milyar dolarlık bir ilişki geliştirdik. ABD yatırımlarına bakacak olursak geçen yıl bu rakam 1.4 civarında, bu yıl da 1 milyar. Bugüne kadar yatırımlarda 7 milyar dolara ulaştık. Bu da ABD ve Türk şirketlerinin ne kadar aktif olduğunu gösteriyor. 3M' in yatırımı bize karşılıklı ilişkilerin yeniden dengeye oturması ve geliştirilmesi için çok önemli bir işaret" dedi.


"BİRAZ FREN YAPINCA BÖYLE OLUYOR"


Konuşmaların ardından Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Çağlayan, "Yıl sonuna kadar yeni yatırımlar olacak mı ?' sorusuna, "Daha çok yatırım olacak. Biz dünyayı boşu boşuna dolaşmıyoruz. Bu yıl sonuna kadar ümit ediyorum önemli yatırım kararlarını sizlerle paylaşacağız. Bilhassa enerji başta olmak üzere birçok alanda yatırım anonslarını birlikte yapacağız. Üzerinde çalıştığımız yatırım projesi var. Türkiye her yıl yatırım hızı daha fazla artan bir ülke olacak. Bizi izlemeye devam edin "yanıtını verdi. Bakan Çağlayan sanayi rakamlarının Ağustos ayında yüzde 1.5' düşmesiyle ilgili olarak ise, "Biraz fren yapınca böyle olur. Herhalde ne demek istediğimiz net anlaşılır. Zaten balata kokusu gelmeye başlamıştı. Biraz fazla fren yapmanın getirmiş olduğu bir sonuç olarak değerlendirmek lazım. Bu rakam 32 aydır ilk defa düşüyor ama olsun. Düşe kalka büyüyeceğiz. Ümit ediyorum ki bunları çok çabuk telafi ederiz. Çok kaydadeğer birşey omadığını söylemek istiyorum. Son 12 aylık ihracatımız 147 milyar dolar. 147 milyar dolarlık bir ihracat yapan ülkenin de sanayi üretim endekslerinde de düşüş olacaktır. Ağustos'ta belki biraz mevsimsel etkiler de yaşanabilirdi ama şimdi ayağımızı frenden kaldırdığımız müddetçe bunlar değişecek" şeklinde konuştu.


"ÇOK HOŞUMA GİDİYOR ONLARIN RAHATSIZ OLMASI "


Faizler konusundaki açıklamaların yanlış yorumlandığını söyleyen Çağlayan, "Faizler konusundaki ifadelerimizi bazı arkadaşlarımız yanlış değerlendiriyorlar. Benim faizler konusundaki değerlendirmem şu. Üretimin yatırım büyümenin önünü kesmeyecek bir faiz yapısı. Bunu söylerken birilerinin rahatsız olduğunu biliyorum. Özellikle onları rahatsız etmek için söylüyorum. Çok hoşuma gidiyor onların rahatsız olması. Çünkü rahatsız ettiğim faiz lobisidir. Faiz lobisinin rahatsız olması benim için çok büyük bir rahatlık, ciddi bir avantaj. Merkez Bankası'nın politika faizinde inebileceği bir alan var. Faiz enflasyonun anasıdır. Her ne kadar farklı görüşler ileri süren olsa da Türkiye'nin Avrupa'nın birçok ülkesindeki reel faizlerdeki negatif durumu iyi değerlendirmeli" dedi. Bankacılık sistemiyle ilgili de konuşan Çağlayan, "Bankacılık sisteminin yatırımcıya sanayiciye kobiye yüksek fazilerle kredi kullandırmasını tenkit ediyorum. Bunu sanayi odası başkanıyken de yapıyordum. Bankacılarımız belli bir izana gelinceye kadar bunu söylemeye devam edeceğim. Bir diğeri de haksız işlem maliyetleridir.Vatandaştan alınan hak edilmeyen ve asla gerçeklerle bağdaşmayan işlem maliyetleri. Bunların hepsini üst üste koyduğunuz zaman gerek yatırımcı gerek tüketici açısından büyüme önünde fren yaptıracak mekanizmalardır. İfade ettiğim budur. Önümüzdeki günlerde Merkez Bankası para politikası kurulunun -aradan zaman geçince idrak ediyorlar ama biz alıştık artık buna önemli olan doğruyu görmektir - yapılacak olan bir düzenleme Türkiye'ye gelecek olan yabancı sermaye açısından sinyal olacaktır" dedi.