Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım'da meydana gelen meydana gelen 7.2 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından eğitime ara verildi. İstanbul Teknik, Yıldız Teknik ve Sakarya Üniversiteleri ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı ekipler okullarda incelemelerde bulundu. İncelemelerin tamamlanmasının ardından 'Eğitime uygundur' raporu verilen okullarda öğrenciler 2 Ocak'ta tekrar eğitime başladı. Türkiye genelinde öğrenciler sömestre molası verirken Van'da ise eğitim, öğrencilerin oluşan açığı kapatmaları için yarıyıl tatiline girmedi.

19 GÜN SONRA HASARLI DEDİLER

Teknik ekiplerinin yaptığı incelemelerinin ardından 'Eğitime uygundur' denilen 29 derslikli ve deprem öncesi de 1600 öğrencisi bulunan Kerim Tuncer İlköğretim Okulu yeniden eğitime açıldı. Depremden sonra göç eden aileleriyle birlikte kentti terk eden öğrencilerden sonra 900 öğrencisiyle eğitime açılan okul, 19 Ocak'ta yeniden eğitime kapandı. Merkez üssü Van Adıgüzel Köyü olan 20 Ocak'taki 4.9 büyüklüğündeki depremin ardından okulun taşıyıcı kolonlarında çatlaklar oluştu. Çatlakları farkeden okul yönetimi durumu İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bildirdi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından okula ikinci kez incelenmesi için teknik ekipler gönderdi. Teknik ekipler yaptığı ikinci incelemede ise okula orta hasarlı raporu vererek eğitime açık kalmasının sakıncalı olacağını belirtiler. Bunun üzerine okul eğitime kapatıldı.

900 ÖĞRENCİ ORTADA KALDI

Okula orta hasarlı raporu verilmesi ardından eğitime 2 Ocak'ta başlayan 900 öğrenci 19 gün sonra ortada kaldı. Öğrencilerin taşımalı eğitimle başka okullara gönderileceği belirtildi. Bu arada bu duruma tepki gösteren öğrenci velilleri, "Madem okul hasarlıydı 19 gün hangi mantıkla çocuklarımız bu okula sokuldu. Çocuklarımız okuldayken yaşanacak bir depremde okul yıkılsaydı hesabını kim verecekti? Bize okul binalarında 2-3 kez inceleme yapıldığı söylendi. Şimdi nasıl güveneceğiz bu söylenenlere, çocuklarımızı gönül rahatlığıyla nasıl okula göndereceğiz?" dedi. Okulda eğitim gören öğrenciler, "Deprem olunca hepimiz kendimizi dışarıya attık. Büyük panik yaşadık. Ardından okulun kapandığını söylediler. Zaten okullar kapalıydı, şimdi yine kapandı. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Artık korkudan okula da gidemiyeceğiz. Hangi okula gideceğimiz belli değil, ne yapacağımızı bilmiyoruz" diye konuştu.

EĞİTİM-SEN, 'OKULLARIN ÇOĞU HASARLI'

Eğitim-Sen Van Şube Sekreteri Mucip Vergili Van'daki birçok okulda risk devam ettiğini iddia ederek, şöyle dedi:

"Altyapı hazırlanmadan eğitime tekrar başlandı. Çoğu kez itiraz ettik. Şimdi haklı olduğumuz ortaya çıktı. Okullarda üstün körü incelemeler yapılmış ve raporlar verilmiş. Hem öğrencilerin hem de öğretmenlerin hayatlarını tehlikeye atıyorlar. Çoğu okulun sağlam olduğuna inanmıyoruz. Sağlam dedikleri okulda öğrenciler ve öğretmenler 19 gün boyunca girip çıktı. Şimdi 'Hasarlı' diyorlar. Peki sağlam denilen okul yıkılsa, öğretmen ve öğrencilerin başına bişey gelseydi bunun hesabını kim verecekti? Öğretmen ve öğrencilerin hayatı bu kadar ucuz mu? Bütün detaylarıyla inceleme yapılmadan okullara öğrenciler nasıl alınır?" 

Van'daki hiçbir okul ile ilgili resmi olarak 'sağlamdır veya hasarlıdır' yönünde rapor verilmediğini ileri süren Vergili, mühendislerin okullarda yüzeysel incelemelerde bulunup gözlemlerine dayanarak "Sağlam" veya "Hasarlıdır" dediğini anlattı. Vergili şöyle devam etti:

"Aletsel incelemeler yapılmadan, gözleme dayanarak okullara sağlam raporu nasıl verilir? Bugün Van'daki hiçbir okul için resmi rapor yok, hepsi gözlemlere dayanarak sağlam denilmiş. İncelemelerin ardından da birçok artçı ve deprem oldu. Hepimiz korku içinde okullara girip çıkıyoruz. Bizim isteğimiz okullarda detaylı incelemeler yapılsın ve resmi raporlar hazırlanarak okullara asılsın. Ancak inceleme yapan teknik ekipler ve mühendisler bile bu riske girip rapor vermezken bizi nasıl bu okullara sokuyorlar."



FK,MÇ(FK/İD)