Özel bir uçakla saat 09.00’da İstanbul’dan Malta’ya giden Bakan Bağış, hareketinden önce yaptığı yazılı açıklamada, “ Vize muafiyeti konusunda AB İçişleri ve Adalet Bakanları Konseyi 26 Nisan 2012 tarihinde Lüksemburg’ta bir toplantı yapacaktır. Konseyin Komisyona ülkemizle vize muafiyeti görüşmelerine başlama yetkisi vermesi hususunda Malta’nın desteğini isteyeceğiz” dedi.

Malta’nın Akdeniz’de küçük bir ada olmasına karşılık stratejik açıdan önemli bir ülke olduğunu belirten Bağış, geçtiğimiz yıl yabancı ülke vatandaşlarının Libya’dan tahliyesinde Malta’nın kritik bir rol oynadığını da söyledi. Bağış, ”Malta, Libya operasyonuna katılan uçaklar için üst uçuş izni vermiş, gerek uçakların, gerek gemilerin lojistik ihtiyaçlarının karşılanmasına da katkı sağlamıştır” diye konuştu.


BAKAN DÜZEYİNDE İLK ZİYARET

Malta’nın 2004 yılında AB olmasının ardından Akdeniz ülkeleriyle AB arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi yönündeki çabalara öncülük ettiğini belirten Bağış, “ Türkiye- Malta ilişkileri 2004 yılında Malta’nın AB üyesi olmasıyla ivme kazanmıştır. 2009 yılında Valetta’da mukim Büyükelçiliğimiz, İstanbul’da muvazzaf Malta Başkonsolosluğu hizmete girmiştir. Ziyaretimiz, Büyükelçiliğimizin açıldığı tarihten bu yana Malta’ya Bakan düzeyinde gerçekleştirilen ilk ziyaret olacaktır” dedi. 

Malta ile ticaret hacminin 2005 yılında 320 milyon dolar dolayında iken bu rakamın 2011 yılında 1,2 milyar dolara yükseldiğini belirten Egemen Bağış, “ Malta AB üyelik sürecimizi desteklemektedir. Esasen AB’nin Akdeniz’de güçlenmesi Malta için stratejik bir hedeftir. Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin AB Dönem Başkanlığını üstlenmesinden önce gerçekleştireceğimiz bu ziyaret, Malta’nın üyelik sürecimize verdiği desteğin devamını güvenceye almak bakımından önem taşımaktadır” diye konuştu.


Bakan Bağış’ın Malta’da Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Tonio Borg'un onuruna vereceği öğle yemeğine katılacağı, Malta Parlamentosu Dış ve Avrupa İşleri Komisyonu üyesi milletvekilleriyle görüşeceği ve Malta Üniversitesi'nde ''Ortak bir Gelecek Yaratmak: Vizyoner bir Avrupa İhtiyacı'' başlıklı konferansta da bir konuşma yapacağı bildirildi.




FK (MK) (FOTOĞRAF)