Türkiye'nin ilk kağıt ve kitap sanatları müzesi, Ege Üniversitesi bünyesindeki levanten köşelerinden olan Billian Konutu'nda Ege Üniversitesi Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı eski binası içine açıldı. Bilgi ve görselleriyle her eğitim düzeyindeki öğrencilere hitap edecek müzenin alt katında kağıt, üst katında ise kitaplar bulunuyor. Müzede bulunan objelerin tamamına yakını kişi, kurum ve sanatçıların bağışlarından oluşuyor. Müzenin açılışına Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, İl Kültür Müdürü Abdüllaziz Eziz, Kültür ve Turizm Bakanlığı Danışmanı Hakan Taşçı, çok sayıda akademisyen ve davetli katıldı.

Kağıt ve kitap tarihini 'uygarlığının ışıklı yolu' olarak tanımlayan Rektör Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, "Milattan önce 3500'lerde papirüsün kullanımıyla başladığı kabul edilen kağıt tarihi, kağıtların ciltlenerek bir arada tutulması ile ortaya çıkan kitabın tarihi, insanlığın bugün ulaştığı uygarlık aşamasının büyülü, ışıklı yolu gibidir. Ege Üniversitesi Kağıt ve Kitap Sanatları Müzesi, bu ışıklı yolun bir göstergesi olacaktır" dedi.

MÜZEDE 700'DEN FAZLA ESER VAR

Kağıt ve kitabın Avrupa'dan Uzakdoğu'ya, bugüne kadar geçirdiği evrelerden örneklerin bulunduğu müzede 700'den fazla eser sergilenecek. Kağıdın üretiminden, sanat eserine vardığı noktaya kadar çok çeşitli kağıt ve baskı aşamalarından örneklerin sergilendiği müzenin giriş katında el yapımı kağıt üretimi, kağıt tarihi, günümüz renkli kağıt sanatçıları, dünya renkli kağıtları, modern kağıt sanatı bölümleri; üst katında ise kitap sanatları, ekslibris, matbaa, sanatçı kitapları, kitap biçimleri, kitaplardaki ustalar, baskı teknikleri, minyatür kitaplar ve tipografi bölümleri yer alıyor.



EA(AÖ/CK)