İzmir'de yılladır tartışmalara neden olan, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin su toplama havzasında kirlilik yaratacağı için karşı olduğu, Bakanlar Kurulu'ndan çıkan acil kamulaştırma kararı ile dikkatleri çeken Efemçukuru Altın Madeni'nin 1.5 yıl önce aldığı deneme izni, iptal oldu. Altın madeninin işletmeye açılmaması için mücadale veren Efemçukuru'ndaki bazı köylülülerle birlikte hareket eden İzmir-Bergama, Eşme, Sivrihisar, Havran/Küçükdere Elele Hareketi deneme izninin iptali için açtığı davayı kazandı.

Elele Hareketi Dönem Sözcüsü Dr. Şeyma Gümüştüs, İzmir'in sağlığını, geleceğini, yaşamını korumak için madene karşı yürüttükleri mücadele kapsamında yaptıkları itirazlardan birinin 1 Haziran 2011 tarihli deneme izni ve 24 Mayıs 2012 tarihli çalışma ruhsatının 'sağlık koruma bandı' oluşturulmadan verilmesi olduğunu söyledi. Bu konuda defalarca İzmir İl Özel İdaresi'ne ve diğer kurumlara başvurdukları halde yetkili ve görevli kamu idarelerinin "üç maymunu" oynadığını belirten Gümüştüs, itirazlarını mahkemenin duyduğunu ve kararını verdiğini açıkladı.

GEREKÇE SAĞLIK KORUMA BANDI

Gümüştüs, İzmir 1'inci İdare Mahkemesi'nin deneme izninin hukuka aykırı olduğuna karar verdiğini söyledi. Mahkemenin Madencilik Faaliyetleri İzin Yönetmeliği'ne göre bu tesislerin etrafında sağlık koruma bandı konulmasının zorunlu olmasını gösterdiğini belirten Gümüştüs, "Mahkeme, kararında açıkça hukuksuzluğu ortaya koymuştur. Sağlık koruma bandı mülkiyet sınırları dışında belirlenemez. Bu alan içinde mesken veya insan ikametine ayrılmış yapılaşmaya izin verilemez. Buna karşın Efemçukuru madenine ilişkin ruhsat sahasında Ahmet Karaçam'a ait henüz kamulaştırılmayan iki parsel sağlık bandı içinde yeralıyor. Bu parseller kamulaştırılmadan verilen deneme izninde hukuka uygunluk görülmemiştir. Dava konusu işlemin iptaline kararı verildi" dedi.

Gümüştüs, acele kamulaştırma kararlarının durdurulması konusunda üst mahkeme kararları bulunduğunu ve Karaçam'ın da arsasını satmaya niyeti olmadığını belirtti. Ayrıca madene verilen 1'inci sınıf işyeri açma ve çalışma ruhsatının iptali içinda dava açtıklarını dile getirdi.

"RUHSAT GERİ ALINMALI, MADEN MÜHÜRLENMELİ"

Elele Hareketi üyesi ve avukatı Arif Ali Cangı ise yasalara göre bu mahkeme kararının 30 gün içinde uygulanması gerektiğine dikkat çekti. Deneme izninin iptal edilmesinin aynı zamanda 24 Mayıs 2012 tarihinde verilen 1'inci sınıf işyeri açma ve çalışma ruhsatının geri alınmasını gerektirdiğini belirten Cangı, "Çünkü, açılma ruhsatı da sağlık koruma bandı oluşturulmadan verilmiştir. Aynı hukuka aykırılık devam etmiştir. İşyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelikteki 21'inci maddeye göre ruhsat verilmesi için deneme izni sonunda sakıncısı bulunmadığnın anlaşılması şartı aranıyor. İşte sakınca mahkeme kararıyla tescillenmiş, deneme izni iptal edilmiştir. Bu nedenle ruhsat hemen geri alınmalı, İzmir Valiliği darhal madeni mühürlemelidir" dedi.

Cangı, madene karşı olumsuz açıklamaları olan İzmir Büyüşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu da madenin mahkeme kararına uyarak derhal kapatılması için girişimde bulunmaya çağırdı. Tüprag Metal Madencilik firmasının ise bu karara Danıştay'ta itiraz etmesi bekleniyor.



UB(AÖ/AAA)