Edirne Valisi Gökhan Sözer, Meriç ve Tunca nehirleri kıyısına gelerek incelemede bulundu. Meriç Nehri'nin debisi sabah 600 metreküp iken, saat 20.00'de yapılan ölçümde 1037 metreküpe ulaştı. Tunca Nehri'nin debisi ise 211 metreküp olarak ölçüldü. Alınan önlemler hakkında da gazetecilere bilgi veren Vali Sözer, ilerleyen saatlerde Karaağaç mahallesinin bir bölümünün sular altında kalacağını belirterek şunları söyledi:

"Bulgaristan’ın Harmanlı kasabasının kuzeyinde bulunan bir barajın kısmen çökmesi nedeniyle Meriç Irmağı Bulgaristan tarafında dramatik bir şekilde yükselmeye başladı. Meriç Irmağının debisini sabah saatlerinden itibaren takip etmeye başladık. Bu sular Edirne merkeze bugün saat 20.00 itibariyle ulaşmaya başladı. Bu saatten gece 02.00 ile 03.00 saatlerine kadar Meriç, Tunca ve Arda nehirlerinin debilerini yükselmeye devam edecek. Bu üç ırmağın toplam debisi 1700 ile 1800 metreküp/saniyeye ulaşacak. Bu rakama ulaştığında Meriç Köprüsü ile Tunca Köprüsü arasındaki alan ve Karaağaç’ın bir bölgesi ile Bosnaköyü'nün bir bölgesi sular altında kalacak. Su tehdidine karşı biz de Karaağaç’taki okulları, kamu kurumlarını tatil ettik. Ayrıca vatandaşları uyardık. İşyerlerini, restoranları, kafeleri kapattırdık. Vatandaşlarımızın suların yükselince Karaağaç ile Edirne’nin irtibatı kesildiği için işi olanları Edirne’ye geçmesini temin ettik.

ASKER DEVREYE GİRECEK

Ama her şeye rağmen köprüler ulaşıma kapandıktan sonra acil bir durum olursa silahlı kuvvetlere ait araçlarla insanlarımızı taşıyacağız. Suların yükselmesi yerleşim yerlerini etkilemeyecek. Zaten suyun etkileyeceği yerleri boşalttık. Bulgaristan tarafındaki karayolunun sular altında kalması nedeniyle Bulgaristan hertürlü aracın girişini durdurdu. O nedenle Kapıkule’yi araç trafiğine kapatmış olduk. Ancak Hamzabeyli kapımız açıktır. Bulgaristan tarafına geçmek isteyenler bu sınır kapısını kullanarak Bulgaristan'a geçebilirler."

EKİPLER HAZIR

Taşkın alarmı nedeniyle Tunca Nehri kenarına, olası taşkın nedeniyle köprü ulaşıma kapanması durumunda acil durumlarda ulaşımı sağlaması için polis panzeri, hastalara müdahale için de 112 Hızır Acil Servise bağlı paletli ambulans, olası kurtarma operasyonu için ise kurtarma botlu, sivil savunma ile itfaiye ekipleri hazır bekletiliyor  

Meriç Nehri'nin debisi sabah 600 metreküp iken, saat 20.00'de yapılan ölçümde 1037 metreküpe ulaştı. Tunca Nehri'nin debisi ise 211 metreküp olarak ölçüldü.

FK(LK/SSA)