Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın gıdada taklit ve karışım yaparak tüketiciyi yanılttığını açıkladığı 8 firmaya ait üründe ilaç etken maddesi bulunması, gözleri gıda takviyesiyle satılan bitkisel ürünlere çevirdi. Antalya Eczacı Odası Başkanı Kerem Zabun, insanların aktarlarda ve internet ortamında kolaylıkla ulaştığı gıda takviyesiyle satılan ilaç etken maddeli bitkisel ürünlerin, sağlığı olumsuz etkileyebilecek sonuçlara yol açabileceğini kaydetti.

BİLİNÇSİZ TÜKETİM

Gıda takviyesiyle birleştirilen ilaç etken maddeli bitkisel ürünlere insanların aktarlarda kolayca ulaşabildiğine dikkati çeken Zabun, bu ürünlerin bilinçsizce tüketildiğini belirtti. Türkiye'de kullanımı yasaklanan ya da yan etkileri kesin olarak bilinmeyen ilaç etken maddelerinin gıda takviyesiyle birleştirilip, bitkisel ürün olarak satıldığını aktaran Zabun, “Sağlığa faydalı olduğu iddiasıyla aktar ve internet ortamında satılan bitkisel ürünler denetim altına alınmalı. Aktarların camında asılan bu yöndeki sağlık beyanları da vatandaşları bilinçsiz tüketime yönlendiriyor. Bitkisel ürünlerin satışı kontrol altına alınmalı" diye konuştu.

HEM ECZACI HEM DOKTOR TEPKİSİ

Gıda takviyelerinin aktarlarda zayıflatıcı, cinsel gücü artırıcı, tüy dökücü, hemoroid, gibi bazı hastalıklara iyi geldiği iddiasıyla satıldığını belirten Zabun, şunları söyledi:

“Aktarlar, doktorlar gibi kişinin hastalığına teşhis koyup, hangi ürünü kullanacağına karar veriyor. Bir eczacı gibi de ilaç satarcasına ürünü satıp, kullanım şeklini anlatıyor. Aktarlar hem doktor hem de eczacı gibi çalışarak, zararlı ürünlerin satışını yapıyor. Aktarlar insanların diğer rahatsızlığı, kullandığı ilaçlar hakkında bilgi almadan sadece ticari amaçla ürün satışı yapıyor. Bitkisel üründeki ilaç etken maddesinin miktarı, yan etkileri, hangi hastalıkları tetikleyeceği hakkında bilgi sahibi olmadıkları için insanları kandırıyorlar. Aktarlarda bu tip çok sayıda ürün var. Aktarlar kontrol edilerek, bu ürünler incelenmeli. Aktarlarda sağlığa faydalı olduğu iddiasıyla ürün satışı yapılmamalı. İnternet ortamında da bu ürünlerin reklamı yapılmamalı."

DENETLENMELİ

Gıda takviyeli ürünlerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırıldığını hatırlatan Zabun, ruhsatlandırma ve kontrol mekanizmasının Sağlık Bakanlığı'nca yapılması gerektiğini söyledi. Zabun, her iki bakanlık tarafından aktarların denetlenerek, halk sağlığını olumsuz etkileyecek gıda takviyeli ürünlerin belirlenmesi için çalışma yapılması gerektiğini dile getirdi.

GIDA TAKVİYELERİ GÜNDEMLİ TOPLANTI

Zabun, yarın Afyonkarahisar'da yapılacak 'Tıbbi bitkiler ve gıda takviyelerin suiistimali ile çözüm önerileri' konulu panelde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Reklam Kurulu, Türk Eczacıları Birliği, Türk Eczacılık Akademisi yetkililerinin, bitkisel ürünlerin halk sağlığına etkileri konusunda görüş belirteceğini dile getirdi.