2'nci Güneyde Eczacılık Buluşması, Adana'da 10 kentten bin 500 eczacının katılımı ile düzenlendi. HiltonSa Oteli'nde düzenlenen toplantıya Adana Valisi Hüseyin Avni Çoş, TEB Başkanı Erdoğan Çolak, İstanbul ile birlikte 11 kentin eczacılar odası başkanları ve eczacılar katıldı. TEB Başkanı Erdoğan Çolak, sağlık alanında hizmet sunanları daha da işlevli hale getirecek yapılara karşı olmadıklarını belirterek, "Ancak esas hizmet sunan eczacı ve onun meslek örgütünün karar süreçlerinden dışlanması, hem demokrasi adına hem de meslekleri adına kabul edilemez. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun kurulmasıyla ilaç, devletin yetki ve sorumluluğundan çıkarılarak özerk olduğu söylenen düzenleyici bir üst kurula bırakılmaktadır. Söz konusu düzenleme ile ilaç ve eczacılık arasındaki bağ koparılmaktadır" dedi.

Eczacının alınan hükümlerde de adının dahi geçmediğini belirten Çolak, "İlacın üretiminden hastaya sunulmasına kadar olan tüm aşamalarda görev alan, ilaçla ilgili tüm kararları alma ve hukuksal tüm düzenlemeleri yapma yetkisini Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'na veren hükümde, eczacının adı bir kez bile geçmemektedir. Haksız bir biçimde kaldırılan ticari ıskontolar eczacıya iade edilmelidir. Aslında ilaç firmaları kamu ile yaptıkları, kamu kurum iskontolarının kaldırılması karşılığındaki ticari iskontoların kamuya aktarılmasını öngören protokole dayanarak bu adımı atmışlardır. Yani ilaç firmaları, ilaç baskısı altındaki ecza ekonomilerinin bir ölçüde nefes almasını sağlayan ticari iskontoların kaldırılması taşeronluğunu yapmıştır. Ancak eczacıların dahi olmadığı, şeffaflıktan uzak, kapalı kapılar ardında kamuya verdikleri sözleri tutmakta bile diretmişlerdir" diye konuştu.

Sorunun yapısal çözümü için TEB'in önerilerinin dikkate alınması gerektiğini belirten Çolak sözlerine şöyle devam etti:

"Bizim önerilerimiz, kamu kurum iskontosu taşıma zararı eczacıların üstünden alınmalıdır. Global bütçe uygulaması çerçevesinde uygulamaya konulan ilaçta tasarruf tedbirleri, eczacıların da dahil olduğu katılımcı bir mekanizma içerisinde belirlenmelidir. Global bütçe yürürlüğe girdiği tarih olan 2010'da öngörülen rakam revize edilmelidir. Bu bağlamda global bütçe revize edilirken kamu kurum iskontoları tutarı Türkiye ilaç pazarının büyüme oranları ile firmaların pazar payları temel alınarak tüm sektörlere hakkaniyet temelinde belirlenmelidir. Eczanelerin ilaç fiyatlarının düşüşlerinin yarattığı olumsuzluklardan etkilenmemesi için reçete ya da kutu başına kar marjı tanınmalıdır."



MK(BK/CK)