TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, ödül töreninde yaptığı konuşmasında, internet ve bilişim teknolojilerinin yaygınlaşması sonucu Türkiye'de e-Devlet projelerinin nicelik hem de nitelik açısından geliştiğini gözlemlediklerini belirtti. eTR Ödülleri'ne artan sayıda başvuruların ve ödül alan projelerin niteliğinin, gelişmenin önemli göstergeleri arasında yer aldığını belirten Boyner, şöşye dedi:

"e-Devlet konusundaki çalışmalarımızı destekleyici bir araştırma olarak, TÜSİAD-TBV işbirliği ve Deloitte'un katkılarıyla "e-Devlet/e-Belediye Kullanıcı Memnuniyet Araştırması' yayınladık. TÜİK verilerine göre, 2004-2011 arasında internet kullanıcı oranımız 3 katına çıkmış durumda. 'Düzenli İnternet Kullanım Oranları'na bakıldığında 2011 itibariyle AB-27 ortalaması yüzde 68 iken Türkiye için bu oran hala yüzde 36'larda görünüyor."

Dünya Ekonomik Forumu Küresel Bilgi Teknoloji Raporu'nun, Ağyapı Hazırlık Endeksi'ne bakıldığında, Türkiye'nin 2011 yılında 71'inciyken 2012 yılında 142 ülke arasında 52'inci sıraya yükseldğini belirten Boyner şunları kaydetti:

"Ancak endeksin alt kırılımlarında, Türkiye'nin eğitim alanında oldukça gerilerde yer aldığı görülüyor. Dünya ekonomileri arasında ilk 10'a girmeyi hedeflediğimiz bir dönemde, ekonomi alanındaki performansımızı toplumsal gelişmişlik ile destekleyerek kalıcı kılmak için, eğitimin niteliği ve yenilikçilik konusunda önemli bir mesafe kat etmek zorundayız. Çünkü bilgi toplumu olmanın yolu bilgiyi üretecek, yorumlayacak ve kullanacak nitelikli insan kaynağına sahip olmaktan geçiyor. Bu noktada, eğitim sistemimizin yaratıcı, yenilikçi ve analitik düşünebilen bireyler yetiştirebilmesi belirleyici bir rol oynayacaktır."

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Teknoloji, İnovasyon ve Bilgi Toplumu Komisyonu Başkanı Erman Ilıcak ise törende yaptığı konuşmasında, eTR Ödülleri ile; kamu kurumları ve yerel yönetimlerin başarılı e-hizmet uygulamalarını özendirmeyi hedeflediklerini, edönüşümden doğrudan etkilenecek toplum bireylerinin bilgilendirilmesine, projelerin daha geniş kitlelere tanıtılmasına katkı sağlamayı amaçladiklarını söyledi. Ilıcak şöyle devam etti:

"2012 yatırım programına göre, kamunun bilgi ve iletişim teknolojilerine ayırdığı ödenek 2010 yılında 1.3 milyar TL iken 2012 yılında yaklaşık 2.5 milyar TL'ye ulaşmıştır. eDevlet uygulamalarının, yapılan yatırımlarla hem yaygınlığının hem de kullanımının artığını gözlemliyoruz. e-Devlet Kapısına yeni hizmetler entegre ediliyor. 2013 Yılı Programı'na göre, 2012 yılı Eylül ayı itibarıyla 43 kamu kurumunun 364 hizmeti e-Devlet Kapısına entegre edilmiş ve kayıtlı kullanıcı sayısı da 13,5 milyona ulaşmış durumda."



DHA(GK/İD)