"Balyoz Planı" iddialarına ilişkin 249'u tutuklu 365 sanıklı davanın 70. duruşması başladı. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nin yanında bulunan büyük salonda yapılan duruşmaya, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, Eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, MHP İstanbul milletvekili Emekli Korgeneral Engin Alan, emekli albay Dursun Çiçek, Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Abdullah Can Erenoğlu'nun da aralarında bulunduğu 168 tutuklu sanık katıldı. Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok'un da aralarında bulunduğu 81 tutuklu sanık ise duruşmaya katılmadı. Duruşmada ayrıca 52 tutuksuz sanık da hazır bulunurken, hakkında yakalama kararı bulunan sanıklar emekli Orgeneral Ergin Saygun ve İkinci Ergenekon davası kapsamında tutuklu yargılanan bu davanın tutuksuz sanığı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün de aralarında bulunduğu 64 tutuksuz sanık ise duruşmaya katılmadı.


Mahkeme Başkanı Ömer Diken 31 Ocak'da görülen duruşmada sanık Dursun Çiçek'in mahkemeye dilekçe sunduğunu ve ağır hasta olan annesini ziyaret edebilmek için izin talebinde bulunduğunu ifade etti. Bu talebi değerlendirdiklerini açıklayan Başkan Diken, yasaya göre tutukluların ailesi ve birinci dereceden yakınlarının ölümü halinde izin verildiğini ifade ederek, yasaya göre sanık yakınlarının rahatsızlık durumunda sanıklara bir izin verilmediğini belirtti. Mahkeme heyeti bu gerekçelerle sanık Dursun Çiçek'in izin talebinin reddetti. Talebinin reddedilmesi üzerine sanık Çiçek söz istedi ancak mahkeme Başkanı Ömer Diken izin vermedi.


MAHKEME BAŞKANI: SİZİN ACINIZI ANLIYORUZ


Başkan Diken, "Sanıkları cezaevinden çıkarmak bizim takdirimizde değil. Biz yasaları aşamayız. TBMM bu yönde bir çalışması olduğunu görsel ve yazılı basından duyduk. Böyle bir yasa çıkarsa hastanın rahatsızlığına ilişkin verilen rapor üzerine de mahkeme talebi değerlendirir. Biz yakınlarını kaybeden tutuklu sanıkların cenazelere katılmaları için hafta sonu bile heyet olarak toplandık ve izin verdik" dedi. Başkan Diken, "Sizin acınızı anlıyoruz. Anne çok değerli bir varlık. Yerine hiçbir şey koyamazsınız. Umarım kaybetmezsiniz, anneniz şifa bulur. Acınızı, endişenizi anlıyoruz. Ancak bizim böyle bir yetkimiz yok. Duyarsız olduğumuzu düşünmeyin" diye konuştu.


DURSUN ÇİÇEK: O ZAMAN VİCDANİ SORUMLUK SİZ AİT


"Sorun tutuklukta" diyen sanık Çiçek'in bu sözleri üzerine Mahkeme Başkanı Diken, "O konuya girmiyoruz. Siz konuyu farklı yöne çekiyorsunuz. Biz yasalara göre hareket ediyoruz" ifadelerini kullandı. Mahkeme heyetine seslenen Dursun Çiçek, "O zaman vicdani sorumluluk size aittir" dedi. Duruşma Tuğamiral Şafak Yürekli'nin savunması ile devam ediyor.


(BB)