Dün saat 21.30 ile 22.30 arasında Doğu Anadolu Bölgesi başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Azerbaycan'da da net olarak görülen ışıklı cisim paniğe neden oldu. Gökyüzünde ışıklı cismi gören vatandaşlar fotoğraf makinesi ve kameralarla ışıklı cismi görüntüledi. Vatandaşların çektiği görüntüleri izleyen Ankara Üniversitesi Rasathanesi Müdürü Doç. Dr. Birol Gürol, ışıklı cismin bir füze denemesi olabileceğini belirtti. Gürol, şunları söyledi :

"Öncelikli olarak bu cismin bir füze denemesi ile görülebilecek bir özelliğe sahip olduğunu söyleyebilirim. Nedeni ise çekilen görüntülerden birinde cisimden muhtemelen çıkan gazın girdap yapıya sahip olduğu, bu ise cismin büyük ihtimalle yükselirken dönerek hareketi sonucu ortaya çıktığı söylenebilir. Bunun ardından kısa bir süre sonra zaten cisimden gelen ışık azalıyor ve yok oluyor. Muhtemelen atılan füze denemesi olabilir. Yakıtının tükenmesi sonucunda görünmez hale geliyor."

Rusya'daki 'Ria Novosti' adlı haber ajansı ise, Rusya'nın stratejik füze programı çerçevesinde füze denemesi yaptığını açıkladı. Açıklamada Rusya'nın güneyindeki Astrakhan'dan 'Topol ICBM' tipi füzenin ateşlendiğini ve Kazakistan'daki hedefine ulaştığı belirtildi.


(MV)