DSP Genel Başkanı Masum Türker, Fransa’nın Ermeni soykırımını inkar edenlere para cezası verilmesiyle ilgili kanunu Senato’da onaylanmasını, 'kabul edilemez' bulduklarını  söyledi. Bu düzenlemenin özgürlüğü kısıtlandığını, tartışmanın yargılandığı ve son hükmün verildiği bir kanun olduğu belirten Masum Türker, açıklamasına şöyle devam etti:

"Tarihi bir kanunla yargılayarak, bu konuda bundan sonra araştırma yapılması engellenmektedir. Bu kararın alınmasında Türkiye’deki bazı gelişmelerin de etkisi olduğunu kabul etmemiz gerekir. Fransa Senatosu Anayasa Komisyonu’nun kararla ilgili çalışmaları sürerken, Türkiye’de Hrant Dink davasının yarım yamalak sonuçlandırması ve Dink’le ilgili bir yürüyüşün yapılması, bu kanunun onaylanmasını sağlamıştır. Oylama sonuçlarına baktığımız zaman, aradaki farkın 41 oy olduğu görülmektedir. 21 oyun yön değiştirmesi durumunda karar olumsuz çıkabilirdi. Bu nedenle Türkiye’nin bundan sonra Fransa’ya karşı Ermeni soykırımını iddia edecek ülkelere karşı tutumunu çok akılcı bir şekilde belirlemesi ve politikalarını ona göre ortaya koyması gerekmektedir."

DSP Genel Başkanı Masum Türker şöyle devam etti:

"Türkiye’de Fransa’nın olumsuz davranışı eleştirilirken, devleti yönetenler, kamuoyunda her gün önde olan devlet mensupları, bakanlar, birkaç hafta önce Bulgaristan’da ‘Ermeni soykırımı yoktur’ diyerek kanun teklifini reddeden Bulgaristan’ı hiç gündeme getirmemişlerdir. Bu ayrıntılar, Fransa’nın aldığı kararla ilgili krizin Hükümet tarafından iyi yönetilemediğini ortaya koymaktadır. Bağırarak çağırarak tavır koyarak sorun çözülmez. Fransa’yı bu karardan çevirmenin yollarını daha akılcı yöntemlerle bulmalıyız. Fransa da yaptığı bu hatayı, er geç anlayarak düzeltme yoluna gitmelidir. Fransa yanlış yapmıştır, Türkiye dikkatli olmalıdır."