İzmir polisi, 1999 yılı Eylül ayında, Basmane 9 Eylül Meydanı'ndaki Eczacı Erol Yeşil'e ait eczaneye baskın düzenledi. Polis, Emekli Sandığı sağlık karneleri ve resmi kurumlara ait hasta reçetelerine, eczacının Ege Üniversitesi Hastanesi ve o dönemde SSK'ya bağlı olan hastanelerinin "satılmaz" damgalı ilaç kupürlerini özel yöntemle silerek eklediğini ortaya çıkardı. Bu yöntemle hazırlanan reçeteler karşılığında Emekli Sandığı'ndan yüklü miktarda haksız kazanç elde edildiği, eczacının doktorlara reçete başına komisyon ödediği belirlendi.

İzmir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde "Dolandırıcılık ve sahte evrak düzenleme" suçundan tutuksuz yargılanan eczacı Erol Yeşil ile 8'i doktor, biri kız kardeşi, 3'ü eczacı kalfasından oluşan toplam 13 sanık hakkında 12'şer yıl hapis cezası istendi. Karar duruşmasına Erol Yeşil ve tarafların avukatları dışında katılan olmadı. Erol Yeşil, polisteki ifadesinde vurgunu anlatırken, hakim karşısında ise üzerine atılı suçlamaları kabul etmedi.

Emekli Sandığı müfetişleriyle ortak çalışma yapan mali polis ise 1997'den 1999 yılına kadar, 3 binin üzerinde sahte reçete yazıldığını belirledi. Doktorların, eczacı Erol Yeşil'in not kağıtlarıyla sipariş ettiği ilaçları hastaları görmeden reçetelere yazdıklarını saptadı. Yargılama sürecinde eczacı Erol Yeşil 6 yıl 6 ay hapis, Konak ve Karabağlar Belediyesi Sağlık Müdürlüğü'nde görevli doktorlar M.Ç., E.Ç., G.T., F.G., S.Ç., A.S, İkiçeşmelik Sağlık Ocağı doktoru T.T. ile Devlet Demiryolları Basmane Tabipliği'nde görevli M.S.'yi 2'şer yıl 11'er ay hapis cezasına çarptırdı. Erol Yeşil'in kız kardeşi F.G., eczacı kalfaları H.Ö., S.K. ve K.A.'nın, beraatine karar verildi. Ceza alan sanıkların avukatları kararı temyiz etti.

YARGITAY ONADI

Yargıtay, kısa süre önce, ceza alan Erol Yeşil'in davasının zaman aşımına uğradığını belirtip, ceza almasına yer olmadığına karar verdi, diğer sanıklar yönünden ise verilen cezaları onadı. Uzun yıllar devlet kurumlarında görev yapan doktorlar için kötü haber geçtiğimiz günlerde geldi. Yargıtay, tutuksuz yargılanan sanıklar hakkında verilen hapis cezalarını onadı. Hakkında dolandırıcılıktan ceza kararı çıkan eczacı Erol Yeşil'in dosyası zaman aşımına uğrarken, kamu çalışanı oldukları için zaman aşımından yararlanamayan doktorlar ise her biri 2 yıl 11 ay olmak üzere hapis cezası ile karşı karşıya kaldı. Avukatlar, Yargıtay Ceza Daireleri Genel Kurulu'na yasal süre içinde itirazda bulunarak, karar düzeltmesi istedi. Konak ve Karabağlar Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü'nde görev yapan doktorların bir kısmı emekliliklerini isterken, bazıları da izne ayrıldı.

KARAR DÜZELTME TALEBİ

Dolandırıcılık yaptığı iddia edilen eczacı Erol Yeşil'in dosyasının zaman aşımına uğraması ve hemen ardından Yargıtay'daki kararların onanması ceza alan doktorlar üzerinde şok etkisi yarattı. Sanık avukatları "Karar düzeltme talebinde bulunduk. Talebimiz incelenecek. Kararın bozulacağını tahmin ediyoruz. En basit anlamda `görevi ihmal' olarak nitelendirilebilecek bir konuda 2 yıl 11 ay ceza verilmesi ve asıl dolandırıcılığı yapan Erol Yeşil'in zaman aşımından faydalanması kabul edilebilir bir şey değil. Adı geçen doktorların çıkar sağlaması, rant elde etmesi veya haksız kazanç sağlamaları söz konusu değil. Hastaları görmeden reçete yazmaları görevi ihmal olarak nitelendirilebilir. Hastaların o dönemki ifadeleri de bizleri doğrular nitelikte. Karar dosyasında bir takım usulsüzlüklerin de olduğunu gördük ve gerekli itirazları yaptık. Bu aşama, nihai karar öncesi son aşama. Kararın bozulacağını umuyoruz" dedi.