Çeltik İlçesi'ne bağlı Adakasım Köyü'nde oturan Telli Ergül, 31 Ekim Çarşamba günü eşi 38 yaşındaki Bülent Ergün ile birlikte hamilelik süresince kontrollerini sağladığı doktoruna muayene olmak için Akşehir'e gitti. Doktoru da doğum zamanının geldiğini belirtip hastaneye gitmesi gerektiğini belirtti. 13 yaşında Hülya, 8 yaşında Ali adında 2 çocuğu bulunan Ergül çifti, yeni bir kız evlat dünyaya getirme mutluluğuyla Akşehir Devlet Hastanesi'ne gitti. Gerekli tahliller yapıldıktan sonra sezaryenle doğum yapmasına karar verilen Telli Ergül'ün hastaneye yatışı gerçekleşti. Sabah ameliyata alınıp doğum yapmayı bekleyen Telli Ergün, saat 06.45 sıralarında odasına kontrole gelen hastane çalışanı tarafından yerde hareketsiz halde bulundu. Ergül, yapılan tüm müdahaleye rağmen karnındaki bebeğiyle birlikte yaşamını yitirdi.

BABA OLMA SEVİNCİYLE GELİRKEN, ACI HABERİ ALDI

Eşini hastaneye yatırdıktan sonra eve dönen Bülent Ergül, baba olma sevinciyle sabah hastaneye geldiğinde acı haberi aldığını söyledi.. En son saat 23.00 sıralarında eşiyle görüştüğünde durumunun iyi olduğunu ifade eden Ergül, şunları söyledi:

''Sabah hastanede acı haberi aldığımda yıkıldım. Hayallerim vardı. Çocuklarım ve eşimle mutlu olacaktım. Bunu engellediler. O büyüyünce parka götürecek, oyunlar oynayacaktım, ama yetkililer göstermiş oldukları ilgisizlikle bu hayallerime mani oldular.''

Zaman zaman konuşmakta zorlanan ve gözyaşlarını tutamayan Ergül, ''Neden bize kıydılar? Neden ben yavrumu kucağıma alıp sevemedim. Bunun hesabını versinler. Şimdi benim iki evladım daha var. Ben onlara annelerinin öldüğünü nasıl anlatacağım, onlar annesiz kalmaya nasıl alışacaklar?'' dedi.

REFAKATÇI KABUL ETMEDİLER İDDİASI

Bülent Ergül'ün ağabeyi 43 yaşındaki Baki Ergül de, Telli Ergül’ün yanına refakatçi kabul etmediklerini öne sürerek, ''Tahlillerin sonuçlarını öğle saatinde aldık. Akşam saatlerine kadar Kadın ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. E.Z.’un sonuçlara bakmasını bekledik. Sonra yatış yapılmasını belirtti. Refakatçi bırakmak istedik. Kabul edilmedi. Doktoru bize 'Devletin burada ebesi, hemşiresi var, onlar ilgilenir beyefendi' dedi. Biz de hastaneden ayrıldık'' dedi.

Baki Ergül, Sağlık Bakanı'ndan bu olayla ilgilenmesini istediğini ifade ederken, "Bu bir rezalet. Bu bir cinayet. Sağlık bakanını göreve davet ediyoruz. Sayın Başbakanımız '3 çocuk yapın' diyor. Eğer anneler ölecekse, ben çocuğu niye yapayım?'' diye konuştu.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

İl Sağlık Müdürü Hasan Küçükkendirci, durumu Sağlık Bakanlığı'na bildirdiklerini ve bakanlığında soruşturma için 2 müfettiş görevlendirdiğini söyledi. Hastanede yapılan tahlillerde değerlerinin normal görüldüğünü ve doğumun henüz başlamamış olduğunu kaydeden Küçükkendirci, şunları söyledi:

''Hasta gebelik süresince doktorla karşılaşmamış. Akşehir Devlet Hastanesi’ne doğum sırasında müracaatta bulunmuş. O gün ebe arkadaşlarımız hastanın 39 haftalık gebe olduğunu belirlemiş. 3-4 kez NST ve ultrason yapılmış. Değerler normal görülmüş. Hasta yeniden hamile kalmamak istediğinden doğum kontrol amaçlı tüp bağlamak için doğumun standart sezaryenle yapılması planlanmış ve hasta özel odaya alınmış. Standart bir gebe hastası gibi düşünülmüş. Saat 01.00 sıralarında görevli hemşire nabız ve tansiyon ölçümü yapmış. Her hangi bir sıkıntı olursa, çağrı butonuna basın diye uyarıda bulunmuş. Saat 06.45 sıralarında kontrol için içeri girdiklerinde hastadan tepki alınmamış ve mavi kot alarmı vermişler. Hastaya 40 dakika resitasyon yapılmış, ama hasta cevap vermemiş. İç kanama sonucu hastamız yaşamını yitirdi. Sağlık bakanlığına durumu bildirdik. Konuyu incelemek için 2 müfettiş görevlendirildi. Aile Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuş. Savcılık da konuyu inceleyecek. Halk Sağlığı Müdürlüğü de konu ile ilgili inceleme başlattı.''

Küçükkendirci, refakatçi kalmasına izin verilmediği iddiasına ise, ''Hastaların başında refakatçi kalınmasına izin veriliyor. O konu da soruşturma kapsamında incelenecek" dedi.



ATM(İA/İD)