Olay bugün saat 15.30 sıralarında, İran sınırında bulunan Doğubayazıt'ın Kızılkaya Köyü yakınlarında meydana geldi. Sınır yakınındaki girişe yasak askeri bölgede koyun otlatan koyun otlatan 7 çocuk babası Hüsnü Yiğit, mayına bastı. Yiğit, patlama sonucu olay yerinde yaşamını yitirirken, yakınında bulunan yine koyunlarını otlatan 12 yaşındaki Ali Sökmen de yaralandı. 20 koyunun da telef olduğu patlamanın sesini duyan köylüler, jandarma habare verip, olay yerine koştu. Yaralanan Sökmen, köylülerin yardımıyla Doğubayazıt Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı.
Yaşamını yitiren Yiğit'in cenazesi, otopsi için Trabzona Adli Tıp Kurumu'na gönderilirken, yakınları hastanede Kürtçe ağıtlar yaktı. Köylüler, sınır boyuna konulan mayınların aşırı yağmurlarda zaman zaman daha iç kısımlara kaydığını, hayatlarını tehlikeye attığını söyledi.

Köylülerden Reşit Yiğit, "Daha öncede aynı bölgede mayın patladı fakat kimse bir önlem almadı" diyerek olaya tepki gösterdi. Yaşamını yitiren Hüsnü Yiğit'in amcası Mustafa Yiğit de "Ben yaşanan patlamalardan dolayı köyümden göç ettim. Biz hiçbir yıl ölümsüz bir gün geçirmiyoruz. Patlamalardan dolayı yakınlarımız ölüyor. Biz de bu ülkenin vatandaşıyız vergimizi veriyoruz askerlik yapıyoruz ama neden hep biz ölüyoruz. Kimse neden bu mayınlara bir önlem almıyor" dedi.
Olayla ilgili soruşturma başlatılırken, geçen Temmuz ayında da aynı alanda patlama meydana gelmiş, Ertan Tilaver (14) ölmüş, Adem Yiğit (12) ağır yaralanmıştı.
 
SB(KS/SS)