Şenyuva köylüleri, 5 yıl önce komşuluk ilişkileri ve doğal güzelliğin bozulacağı gerekçesiyle elektrik bağlanmasını karşı çıktı, elektrik istemedikleri yönünde imza topladı. Köy sakinleri, yaylaya televizyon sokulmayacağı sözü verilmesi ve elektrik hatlarının da yeraltına alınmasıyla elektrik getirilmesine ikna edildi. Köylüler, şimdi de doğal güzelliğin bozulacağı, gelecek araçların çıkaracağı egzoz gazı nedeniyle temiz havanın etkileneceği gerekçesiyle Sal Yaylası'na yol yapımına karşı çıktı. Yaylaya yaklaşık 1 kilometre uzaklığa kadar gelen araç yolunun yayla girmesine izin verilmedi. Köylüler patika yoldan ulaşımını sağladıkları yaylaya yüklerini ancak sırtlarında veya el arabaları yardımıyla taşıyarak ulaşıyor.

'BU ZORLUĞA SEVEREK KATLANIYORUZ'

Yayla sakinlerinden İbrahim Danışoğlu, yola karşı çıktıklarını ve yayla içerisine yolu sokmadıklarını söyledi. Danışoğlu, "Yaylaya yol ve araç girerse bu güzellik bozulur. Yüklerimizi kendi gücümüzle taşıyoruz. Buranın güzelliğini korumaya çalışıyoruz. Yükleri taşımak biraz zor oluyor ama bu zorluğa severek katlanıyoruz. Yeter ki yaylamızın güzelliği bozulmasın" dedi. Turgay Danışoğlu ise "Yol gelince bu güzellik bozulur. Ufak tefek çileleri çekmek uğruna yola karşı çıktık" diye konuştu. Hamdiye Danışoğlu da "Doğa bozulmasın diye yol geçirmedik. Yüklerimizi sırtlarımızda taşıyoruz, el arabaları var. Böyle iyiyiz. Televizyonda yok. Televizyon olsaydı çanak anten olacak, haliyle de yaylanın görüntüsü bozulacaktı. Böyle çok mutluyuz" dedi.

TELEVİZYON VE SOKAK LAMBASI OLMAYAN YAYLADA EVLER SIRALI VE İKİŞER KATLI

Şenyuva Köyü Muhtar Azası Bünyamin Karayalçın, doğal güzelliği ile öne çıkan yaylayı  korumaya çalıştıklarını belirtti. Karayalçın, "Doğa ile baş başa yaşıyoruz. Yol istemedik, yaylaya araba sokmadık. Araç girerse egzoz gazı etrafı kirletecek, gürültü kirliliği olacak. Haliyle de çevre etkilenecek. Komşuluk ilişkileri bozulur, çanak antenler görüntü kirliliği oluşturur diye televizyonu da yaylaya sokmadık. Elektriğe karşı çıktık, elektrik direği olmadan yer altından getirilmesi şartıyla ile izin verdik. Sokak lambası dahi koydurmadık. Evler ikişer katlı ve ahşap. Hepsi sıra ile dizilmiş. Yaylanın ortasında geniş bir alan bıraktık. Çöpleri düzenli bir şekilde depoluyoruz. Böylece yaylayı koruyoruz" diye konuştu.