"Arka Sıradakiler" isimli dizinin setinde sanat asistanı olarak çalışan Selin Erdem'e (27) çarparak ölümüne neden olduğu ileri sürülen şoför İdris Fırat'ın (60) yargılandığı davanın ikinci duruşması görüldü. İstanbul 28. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanık İdris Fırat ile şikayetçiler Hacer, Musa, Sema ve Serkan Erdem ile davaya müdahillik talebinde bulunan Türkiye Sinema Emekçileri Sendikası (SES) adına avukat Dicle Matur Çökelek katıldı.


"ARACIN NORMAL FRENİ VE EL FRENİ ÇALIŞIYORDU"


Duruşmada tanık olarak dinlenilen Bülent Bostancı, olay aşamasını görmediğini ve kazaya karışan aracın çekilmesi için olay yerine gittiğini belirterek, "Kazaya karışan beyaz bir minibüsün, araç yolunu aşarak duvara çıkıp, oradan da demir bir kapıya çarptığını ve kısmen içeriye girdiğini gördüm. Hasarlı bir araba ve yolda fren izi görmedim. Biz gittiğimizde olay mahallinde başka kimse yoktu" diye konuştu. Bostancı, bir soru üzerine, "Ben çalışma sırasında yardımcı olması için itfaiyeyi de çağırdım. Hatta aracın üzerine ben çıktım. Halatın boşalması için aracı çalıştırdım. Aracın normal freni ve el freninin çalışır durumdaydı" ifadesini kullandı. Önceki duruşmada savunmasını yapan tutuklu sanık İdris Fırat ise, aracı sol taraftan sağ tarafa park etmek istediği sırada frenin tutmadığını öne sürmüştü.


TAHLİYE TALEBİNE RET


Tutuklu sanık İdris Fırat'ın avukatı Ahmet Cem Fırat da aracın freninin boşalması nedeniyle kazanın meydana geldiği yönünde dosyada tanık beyanlarının olduğunu, tanıkların da çağrılarak olay yerinde keşif yapılmasını talep etti. Avukat Fırat ayrıca sanığın tahliyesini istedi. Şikayetçi avukatı Haydar Sığınak ise olaya ilişkin başka tanıkların dinlenilmesi gerektiğini ve delillerin tümünün toplanmadığını savunarak, "Sanığın tahliyesi durumunda araca teknik olarak müdahale etme ve delilleri karartma ihtimali vardır. Bu nedenle tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep ediyoruz" diye konuştu. Suçun niteliği, delillerin toplanmaması, sanığın kaçma ve delilleri ortadan kaldırma ihtimalinin devam etmesi gerekçesiyle tutuklu sanık İdris Fırat'ın bu halinin devamına karar veren hakim Erol Ceylan, kazada ölen Selin Erdem'in anne, baba ve kardeşlerinin davaya katılma taleplerini de kabul etti. Hakim Ceylan, suçtan doğrudan zarar görmediği gerekçesiyle SES avukatının davaya müdahil olma talebinin ise reddetti. Hakim Ceylan olay yerinde 29 Haziran'da keşif yapılmasını keşif sırasında kazaya karışan aracında olay yerinde hazır edilmesini ayrıca araç fren sistemiyle ilgili inceleme yapılması için uzman bilirkişinin de keşifde hazır edilmesini hükme bağladı.


6 YILA KADAR HAPİS İSTENİYOR


İddiaya göre, İdris Fırat, geçen 1 Mayıs saat 19.00 sıralarında Arka Sıradakiler isimli dizinin çekimlerinin yapıldığı Kağıthane'deki sete kullandığı yemek dağıtım aracı ile gitti. Aracı, Sarmaşık Sokak'ta park eden İdris Fırat, daha sonra yemek vermek için aracı sağ tarafa park etmek istedi. İdris Fırat, aracı çalıştırmasının ardından kontrolü kaybederek yokuş aşağı ilerledi. Bu sırada dizi setinden arkadaşı Selin Erdem, aracın altında kalarak yaşamını yitirdi. Tutuklanan şoför İdris Fırat hakkında ise "taksirle ölüme neden olmak" suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.


ADLİYE ÖNÜNDE AÇIKLAMA


Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde toplanan Selin Erdem'in ailesi ve arkadaşları, "İş kazası değil, bu bir cinayet" yazılı pankartı açarak basın açıklaması yaptı. Açıklamaya ünlü oyuncu Mehmet Ali Alabora da destek verdi. Açıklamada, Erdem'in ölümünün bir iş kazası olmadığı, sorumlunun yapımcı firma olduğu öne sürüldü.