Suçtan zarar gören, suça karışan, sokakta çalışan ve risk altındaki gençlere mesleki eğitim veren Mesleki Eğitim ve Küçük Sanayi Destekleme Vakfı (MEKSA) Diyarbakır Şubesi farklı bir çalışmaya imza attı. Meksa Vakfı'nda mesleki eğitim gören gençler vakıf çalışmalarına dikkat çekmek ve tanıtımlarda kullanmak üzere 'Umut Yıldızları Projesi' kapsamında bir klip çalışması yaptı. Mesleki eğitim alan Diyarbakırlı gençler Amerikalı ünlü hip hop grubu The Black Eyed Peas'in ünlü şarkısı Pump It'e klip çekti.

Mesleki eğitimi cazip hale getirmek ve bu konuda farkındalığı artırmak için çekilen klipte Diyarbakır motifleri ve tarihi mekanlar kullanıldı. Çekim çalışmaları öncesinde şarkı seçimi kursiyer gençler tarafından yapıldı. Gençlerin çoğunun beğenerek dinledikleri Pump-It şarkısını tercih etmeleri üzerine, kibin yabancı şarkıya çekilmesine karar verildi. İlk kez bir klip çalışmasına katılan Diyarbakırlı kursiyer gençler profesyonel oyuncuları aratmadı.

BAKAN VE VALİ DE OYNADI

Yılda iki dönem halinde toplam 2 bin kişiyi eğiten vakıf bünyesinde eğitim gören 600 kursiyerin çalıştığı klipte, yaklaşık 250 kişi oynadı. Çekimleri 5 günde tamamlanan klipte Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak ve eski Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam da oynadı. Eker, Toprak ve Sağlam, klipte şarkıdan kısa kelime ve cümleler söylediler.

Klipte yer alan öğrenciler Pump İt şarkısını çalıştıkları mekanlarda ve Diyarbakır'ın değişik yerlerinde seslendirdi. Pump It klibinin çekimine katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de ilk kez bir klipte rol almış oldu. Klipte tamirhanede çalışan gençler, içli köfte yapan ev kadınları, makamında çalışan Vali, mesleki eğitimden geçtikten sonra kuaförlük yapan bir genç kız ve zombi rolüne bürünmüş bir kursiyer yer aldı. Klibin kamera arkası görüntülerinde de Pum It şarkısını çeken ekibin çalışırken kaydedilen görüntülerine yer verildi.

"2013 YILINDA YENİ KLİP YAPACAĞIZ"

MEKSA Vakfı Diyarbakır Proje Başkanı Sertaç Işık, yaptıkları bir proje kapsamında bu klibi çektiklerini belirterek, "Dezavantajlı gruplarla ilgili, özellikle risk altındaki çocuklar ve kadınlarla ilgili projelerimiz var. Bu proje suçtan zarar gören, suça karışmış, maddi durumu kötü eğitim durumu düşük olan çocuklarla şiddet gören kadınları içeriyor. Hem mesleki eğitim veriyoruz, hem de sosyal anlamda çalışmalar yapıyoruz. Bu klibi sosyal çalışmalar için planladık. Böylelikle bir klip çekmeye karar verdik. Hem eğlenceli olmasını hem geniş katılım sağlanmasını istedik. Öncelikle hangi şarkıya klip çekeceğimizi düşündük. Bunu netleştirdikten sonra çekim çalışmaları başladı. Sayın Bakanımız, Valimiz, Emniyet Müdürümüz bu sürecin içinde destek vermek için klipte bulundular. Klibi bir çok organizasyonda başarılı proje örneği olarak gösterdik. İnanınmaz olumlu eleştiriler aldık ve insanlar devamını beklemeye başladılar. 2013 yılı programı içinde yeni bir şarkıyla yeniden bir planmala yapmayı düşünüyorum. Arkadaşlarımız Sayın Bakan'a gittiğinde klibin içeriğinden çok yabancı bir şarkı olmasıyla ilgili ilk başta tereddütleri olmuştu. Türkçe olması yönünde kendi önerileri de oldu. Ancak bütününü izlediğinde çok memnun kaldı" dedi.

Klibin yönetmeni Çınar Asiye Tanrıkulu, öğrencilerile birlikte bu klibi çektiklerini belirterek, "600 öğrencimiz vardı. Bunların 250'ye yakınını klipte oynattık. Diyarbakır'ın farklı mekanlarında ve tarihi mekanlarında da çektik. Yabancı bir parça olması ilk etapta korkuttu. Daha sonra rahat bir şekilde eğlenerek çektik" dedi.

Klipte oynayan kursiyerlerden 18 yaşındaki Zeynep Meşe ve 17 yaşındaki Mehmet Ali Soğun ise, çekimlerin çok eğlenceli olduğunu söyledi. Zeynep Meşe, "Çok mutlu olduk. Arkadaşlarımız hep bir aradaydı. Daha önce de bu şarkıyı izledik ve çok beğendik. Klip muhteşem oldu. Yorulduk ama eğlenceli olduğu için anlamadık bile" diye konuştu.

Türkiye genelindeki 10 iş ve meslek kurumunun bünyesinde kurulan MEKSA Vakfı 25 yıldan bu yana Diyarbakır'da faaliyet gösteriyor. Dört eğitim merkezinde 28 alanda eğitim veren vakıf yılda 2 bin kursiyer yetiştiriyor. Kuaförlük, aşçılık, marangozluk, ahşap, doğalgaz konusunda mesleki eğitim veren vakıf önümüzdeki dönemde 300 Roman vatandaşa da eğitim verecek.