Cinayet suçundan hükümlü bulunduğu Adana Ceyhan Cezaevi'nden izinli çıkıp Diyarbakır'a gelen ve izin süresi dolmasına rağmen cezaevine dönmediği belirlenen Özgür Arda'nın, önceki gece merkez Sur İlçesi Meryem Ana Kilisesi çevresinde olduğu yönünde polise ihbar yapıldı. İhbar üzerine bölgeye giden polis iddiaya göre Arda'ya 'dur' ihtarında bulundu. İhtara ateş açarak karşılık veren Arda, polisle çıkan çatışmada vurularak öldürüldü.

BABA İHD'YE BAŞVURDU

Arda'nın kentte demir doğrama işleriyle uğraşan babası Mehmet Arda, bugün İHD Diyarbakır şubesine başvurarak yardım talebinde bulundu. Şube Başkanı Raci Bilici, Mehmet Arda'nın başvurusunu değerlendirdiklerini ve olayın üzerine gideceklerini belirterek, Özgür Arda'nın öldürülmesi olayında yaşam hakkının ihlal edildiğini iddia etti. Bilici, hükümetin yaşam hakkı ihlallerine müsamaha göstermesi nedeniyle öldürülenlerin sayısının her geçen gün arttığını ileri sürüp, bu yılın ilk 9 ayında güvenlik güçleri tarafından 10 kişinin öldürüldüğünü 39 kişinin de yaralandığını söyledi.

OĞLUMDA SİLAH YOKTU

Öldürülen Arda'nın babası Mehmet Arda, olay günü eşinin aradığını ve oğlunun polis tarafından vurularak öldürüldüğünü söylediğini belirtti. Arda, "Ben hakkımı arayacağım ve davacıyım. Oğlumun üzerinde silah olduğu söyleniyor bu da yalan. Bana hiç kimse bilgi vermedi. Polisle çocuğun arasında 2 metre yok, isteseydi yakalayabilirlerdi. Benim çocuğum daha önce infazının yandığını ve cezaevine gitmeyeceğini bana söyledi. Benim oğlumun üzerinde silah bulunmuyordu, kaçacak bir durumu da yoktu. Polis istese yakalayabilirdi" dedi.

İHD Diyarbakır yöneticisi avukat Serdar Çelebi, Özgür Arda'nın cezaevinden izinli olarak çıktığını sadece dönüş süresini geçtiğini söyledi. Polisin keyfi bir tutumla Arda'yı öldürüldüğünü ileri süren Çelebi, "Olay bölgesinde çok sayıda görgü tanıkları var. Özgür Arda'nın üzerinde silah olmadığı bize gelen ilk bilgiler arasında, ayrıca sokak üzerine de herhangi bir tedbir alınmadan sivil polisler yakalamaya çalışıyor. Belirtildiği gibi ortada bir çatışma yok. Polis farklı bir şekilde onu yakalayabilirdi" dedi.