Bingöl'ün Genç İlçesi kırsalında 22 Kasım günü güvenlik güçleriyle PKK'lılar arasında çıkan çatışmada 7 PKK'lı öldürüldü, 1 terörist yaralı ele geçti. Çatışmada ölen PKK'lılardan Hakan Ceylan ve Hicran Gersiyor'un cenazeleri 4 gün önce Diyarbakır'a getirilerek Yeniköy Mezarlığı Gasilhanesi'ne konuldu. Bekletilen cenazeleri bugün defnetmek üzere BDP'nin çağrısı üzerinde sabah saatlerinde bir grup Bayramoğlu Camisi önünde toplanarak Yeniköy Mezarlığı'na yürümek istedi. Bunun üzerine çıkabilecek olayları engellemek üzere polis Bağlar İlçesi'nde geniş güvenlik önlemi aldı.

POLİSTEN KÜRTÇE ANONS:AYIPTIR, GÜNAHTIR CENAZENİZİ DEFNEDİN

Bayramoğlu Camisi önünde toplanan kalabalığa polis Türkçe ve Kürtçe anonslar yaparak, dağılmalarını istedi. Polis aracından Türkçe yapılan anonsta, "Cenazeleriniz 4 gündür provokasyon amaçlı bekletilmektedir. Bunun polisle hiç bir alakası yoktur. Lütfen 4 günden beri bekletilen cenazelerinizi defnedin. 4 günden beri bekleyen cenazeleri örgüt propagandalarına çevirtmeyelim. Cenazeleri bir an önce defnedelim ve bunu provokasyona çevirtmeyelim. Biz bu konuda müdahale etmeyeceğiz. Lütfen cenazeleri defnedelim ve dağılalım" denildi.

Yine polis aracından Kürtçe anons yapıldı. Anonsta, "Sevgili Diyarbakır halkı. Dört günden beri cenazeleriniz mezarlıkta bekliyor. Bizim tarafımızdan yasaklanmış değil. Biz cenazeleri defnetmenizi söylüyoruz. 4 günden beri cenazelerinizin orada beklemesi hoş bir durum değildir. Utançtır, ayıptır, günahtır. Cenazenizi defnedin. Biz cenazelerinizi defnetmenizi söylüyoruz. Biz müdahale etmiyoruz. Lütfen cenazelerinizi defnedin ve dağılın" ifadeleri yer aldı.

POLİS MÜDÜRÜ: ARTIK GÖMÜN YAZIKTIR CENAZEYE

Bayramoğlu Camisi önünde toplanan grup daha sonra ara sokaklardan yürüyerek Yeniköy Mezarlığı'na gitti. Polis mezarlıkta geniş güvenlik önlemi alırken, kalabalık bir grup ise öldürülen PKK'lıların fotoğrafları ile uzun süre bekledi.

Bu sırada görevli polis müdürü aralarında milletvekilleri Altan Tan, Hüsamettin Zenderlioğlu ve BDP İl Başkanı Zübeyde Zümrüt'ün de bulunduğu BDP'liler ile görüştü. BDP'lilerin cenazeyi ana yolda yürüyerek götürme isteği üzerine polis müdürü şunları söyledi:

"Zaten cenaze burada, mezarlığın içinde. 4 gündür bu provokasyona gelmeyen Diyarbakır halkına teşekkür ediyorum. Cenazenin gömülmesinde bizim tarafımızdan bir engel olmadığını sürekli söylüyoruz. Ama birileri bu cenazeleri gömmemekte ısrar ediyor. Siz kanunsuz bir şekilde yola çıkıp tur atmak istiyorsunuz. Bu kanunlara aykırı. İçeride provokasyon yapacak gruplar olduğu ile ilgili duyumlarımız var. Cenaze zaten mezarlığın içinde. Mezarlıkta 10 metre genişliğinde bir yol var. Ben bu ısrarınızı anlamıyorum. Yazıktır zaten cenazenin bu kadar bekletilmesi. İçeride 150 kişilik provokasyon yapan grup var. Size de yazık. İsterseniz sizi de bu gruptan koruyabiliriz. 4 gündür bu cenaze bekliyor. Yeter artık. Cenazedir bu, toprakla kavuşması lazım. Cenazeye yazık. Dinimizde öyle bir şey yok. Şafii mezhebine göre gece bile olsa gömülür. Yanlış biliyor olabilirim. Dini şeyim çok kuvvetli değil benim. Artık gömün yazıktır cenazeye."

TAZYİKLİ SU VE GAZLA MÜDAHALE EDİLDİ.

Yapılan görüşmelerin sonuçsuz kalması üzerine gasilhanede bulunan ve kırmızı, sarı- yeşil renkteki PKK flamasına sarılı tabutlar omuzlara alınarak cami kısmına götürüldü. Kürtçe, 'Şehitler ölmez' sloganları ile taşınan tabutlar daha sonra tekrar omuzlara alınarak dışarı çıkarıldı.

Bu sırada yüzü kapalı bazı kişilerin PKK flamaları taşırken, tabutu taşıyan grup tüm uyarılara karşın ana yola çıkmak için önlem alan polislerin bulunduğu yere geldi. Polisin uyarılarına aldırmadan ana yola çıkıp gösteri yapmak isteyen gruba Çevik Kuvvet ekipleri tazyikli su ve gaz bombası ile müdahale etti. Gruptakiler de polislere taş yağdırdı. Müdahale eden polisleri aşamayan grup, yola çıkamadı ve mezarlığa doğru çekildi. Bu sırada yine gruptan taşlı saldırı başlayınca polis gaz bombasıyla müdahale etti.

Olaylar sırasında yaralanan 2 kişi ve gazdan etkilenenler olay yerine gelen ambulanslarla hastaneye sevk edilirken PKK'lı teröristler Hakan Ceylan ve Hicran Gersiyor'un cenazeleri Yeniköy Mezarlığı'nda defnedildi. Definden sonra kalabalık dağıldı.