HDP, DTK, DBP ve TJA tarafından organize edilen etkinlikte alan etrafına ve kentin tüm noktalarına bu yılın temel sloganı olan “Mutlaka Kazanacağız” afişleri asıldı.

Diyarbakır'da Newroz, 2002'den bu yana ilk kez OHAL altında kutlanıyor ama katılım şimdiden geçen yıla göre yüksek görünüyor.

Hem polisin hem düzenleyicilerin yoğun güvenlik önlemlerinden geçilerek girilen alandaki katılım ve çoşku HDP'nin referandum kampanyası bakımından da önem taşıyor.

Geçmiş yıllarda halkın alana rahat ulaşabilmesi için ek otobüs seferleri koyan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kayyım kararıyla otobüslerini tahsis etmedi. Etkinliği takip etmek için erken saatlerde alana gelen gazeteciler de bekletilirken, Newroz Tertip Komitesi tarafından verilen akreditasyon kartları da “geçersiz” olduğu gerekçesiyle polisler tarafından toplandı.

Her yıl Newroz sabahı renkli görüntülere sahne olan Kurtalan Ekspresi treninin seferi de iptal edildi.

Osman Baydemir Diyarbakır Nevruz alanında

Urfa milletvekili Osman Baydemir alandaki kalabalığı izliyor

Kutlamalar kent merkezinin 4 km uzağındaki Newroz Parkı'nda yapılıyor.

Alanın dış çeperinde yaklaşık 5 bin polis görev yapıyor. Newroz kutlamalarına gidenler, çevresi bir gün önceden bariyerlerle çevrilen alana önce polis sonra HDP görevlilerinin aramalarından geçerek alınıyor.

5 farklı noktada giriş yapılan alana sarı, kırmızı, yeşil renklerinin bir arada olduğu hiçbir bayrak, flama ve şalların girişi engellenmeye çalışıldı ama sonuçta alana yine bu renkler hakim oldu.

Bu yılın Newroz'una egemen olan tema ise aslında yaklaşan referandum.

Alanda Hayır flaması

Alana renkli Hayır flamaları hakim

Alanda çok sayıda HDP ve DBP bayrakları ve üzerinde Kürtçe, Türkçe "Na" ve "HAYIR" yazıları dikkat çekiyor.

HDP tarafından 33 yerde kutlama yapılması planlamıştı ancak valilikler, 21 Mart tarihleri dışında yapılacak kutlamalara izin vermedi. Bu yüzden 12 yerde kutlamalar iptal edildi.

Katılımı neler etkiliyor?

Diyarbakır'daki Newroz kutlamalarına katılım bu yıl, güneşli havanın da etkisiyle geçen yıla göre yüksek görünüyor.

Katılımcılar alana kendi imkânlarıyla, bazıları davul ve zurnalar eşliğinde halay çekerek geliyor.

Enerjileri de, coşkuları da çok yüksek.

Eski St:Pauli oyuncusu, AmedSporlu Deniz Naki'de kutlama alanına geldi.

Parkın yeşil alanlarında kadınlar, çocuklar ve yaşlılar oturmuş kutlama alanını izliyorlar.

BASINDAN YOĞUN İLGİ

Günler öncesinden bu yana alanda nöbet tutan parti görevlileri de alanla ilgili koordinasyonu sağlıyor. Alana giren herkes, hem polis hem de parti görevlileri tarafından ayrı ayrı üst aramasından geçirilecek ve çantaları kontrol edilecek. Alana bu yıl kesinlikle seyyar satıcı alınmayacak. Alana yüzbinlerce insana rahatlıkla hitap edilebilecek ses ve görüntü sistemi ayrıca 130 seyyar tuvalet ve lavabo kuruldu. Etkinliği yaklaşık 400 yerli ve yabancı gazeteci de takip ediyor.

POLİSİN VURDUĞU BİR KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Diyarbakır’da Newroz kutlamaları başlamadan önce alana bıçakla girmek isteyen bir kişi ile polis arasında kovalamaca yaşandı. Polisin söz konusu kişiyi vurdu. Ağır yaralı olarak ambulansla hastaneye kaldırılan şüphelinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

POLİSTEN GAZ

Program başlamadan önce Newroz kutlamalarının yapıldığı alanın ana girişinde polis yöresel kıyafetlerle alana girmek isteyen yurttaşlara biber gazı sıktı. Polisin alana toplu girişlere izin vermediği görüldü.

Önceki Newrozlar

2016 Newroz'u Diyarbakır'da sokağa çıkma yasakları ve güvenlik operasyonların gölgesinde kutlanmıştı.

HDP Diyarbakır seçim mitingi, Suruç ve Ankara Garı'nda kitlelere yönelik intihar saldırıları, katılımcıları meydanlardan uzaklaştırmış, yeni bombalı saldırıların yaşanması endişesi 2016 Newrozu'na katılımı düşürmüştü. Devam eden çatışmalar da katılım ve coşkuyu azaltan faktörler olmuştu.

PKK lideri Abdullah Öcalan'ın mektuplarının okunduğu 2013 ve 2014 Newroz kutlamaları ise Diyarbakır'da meydanın gördüğü en büyük kalabalığa ve coşkuya şahit olmuştu.

1990'lı yıllarda OHAL koşullarında izinsiz Newroz kutlamaları yapılmıştı ancak ilk defa OHAL döneminde resmi izinli bir kutlama gerçekleşecek.

Yüzbinlerce katılımcının buluştuğu Diyarbakır Newroz'u, yıllardır hem siyasetçilerin hem de sanatçıların geçit törenine sahne oluyor.

Diyarbakır Newroz'unun değişmez siması ve konuşmacılarından olan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, belediye eş başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı tutuklu oldukları için bu yılki kutlamada yer alamayacaklar.

Bir kaza ve bir ölüm gölgesi

Kutlamalar sırasında helyum gazıyla doldurulan balonlar patlayınca kısa bir süre bomba paniği yaşandı

Birkaç HDP görevlisi hafif yaralandı.

Bir başka olay ise sabah alana elinde bıçakla girmek isteyen ve sırt çantasını aratmayıp kaçmaya başladığı öne sürülen bir gencin vurulması oldu.

Genç polis tarafından açılan ateşle öldü.

Baydemir ve Türk'ün konuşması bekleniyor

Onların yerine Diyarbakır'ın eski belediye başkanı olan ve şimdi HDP'nin grup sözcüsü görevini yapan Şanlıurfa milletvekili Osman Baydemir ve görevden alınan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk'ün katılımcılara hitap etmesi bekleniyor.

Belediye başkanları yerine atanan kayyumların da ilk Newroz sınavı olacak. Önceki yıllarda belediye otobüsleri halkı ücretsiz kutlama alanına götürürken, bu yıl belediyenin Newroz kutlamaları için yapacağı hizmetler de merak ediliyor.

Nevruz kutlamalarına giden Diyarbakırlı kadınlar

İl Emniyet Müdürlüğü, HDP ve DBP bayrak ve flamaları dışında başka herhangi bir bayrak, pankart ve flamanın alana sokulmasını yasakladı.

Sahnenin olduğu platformda, yıllardır asılan Demirci Kawa'yı simgeleyen dev resim bu yılın yeni yasaklarından.

2017 Newroz'unun bu yılki sloganı olan 'Newroz Direniş Ateşidir' yazılarının yer aldığı pankartlar da dün sahneden indirilmişti.

Yasaklanan afiş ve pankartlardan dolayı sahne de bu yıl sade olacak.

Diyarbakır'da Nevruz halayı

HAMBURGLU GAZETECİ HINRICH SCHULZE KISA SÜRELİ GÖZALTINA ALINDI

Diyarbakır'da polislerin girişte kimlik ve üst araması yaptığı alanda HDP de 300'e yakın kişiyi güvenlik amacıyla görevlendirdi.

Bu yılki kutlamalara gazetecilerin ilgisi yine çok yüksek; 463 yerli ve yabancı gazeteci Diyarbakır Newroz'unu izlemek üzere akreditasyon yaptı.

Bunların içinde, Almanya'nın Hamburg kentinden gelen gazeteci Heinrich Schultze, dün Ofis semtinde halka Newroz davetiyeleri dağıtan HDP ve DBP'li yöneticilerini izlerken, polisler tarafından durdurularak kısa süreli gözaltına alındı.

Bu arada yine dün, Dicle Üniversitesi kampüsünde öğrencilerin yaptığı Newroz kutlaması polis müdahalesi ile sonuçlandı.