Diyarbakır 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde, 'Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak', 'Tasarlayarak adam öldürmeye teşebbüs', 'Tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurmak ve nakletmek', 'Örgüt faaliyetleri kapsamında resmi belgede sahtecilik' ve 'örgüte üye olmak' iddiaları ile ağırlaştırılmış müebbet ve 261 yıla kadar hapis cezası istemiyle tutuklu yargılanan PKK'lı Beşir Arcagök ve ona yardım ettiği belirtilen Agit Gizlenmiş'in davasında karar çıktı.

DURUŞMA SALONUNDA OLAY ÇIKARDI

Karar duruşmasında hazır bulunan sanıklar Beşir Arcagök ile Agit Gizlenmiş'e son sözleri soruldu. Arcagök, zafer işareti yaparak, elinde hazırladığı metni okumak istedi, ancak mahkeme izin vermeyince mahkemeyi boykot ettiğini söyleyerek slogan atıp sandalyeleri tekmeledi. Bunun üzerine görevli askerler tarafından ağzı kapatılıp elleri kelepçelenerek duruşma salonundan çıkartıldı.

Beşir Arcagök'ün avukatı Sedat Yurtdaş, müvekilinin Türkiye'de bu kadar fazla ceza istenen nadir sanıklardan biri olduğunu belirtti. Sanık hakkında önyargı oluştuğunu iddia eden Yurtdaş, "Müvekilimin yakalanması sırasında hukuka aykırı bir yol izlenmiştir. Delil toplamak yerine müvekilim olayın verdiği kızgınlık ile infaz edilmek istenmiştir. Biz yakalanması sırasındaki telsiz tape kayıtlarını getirilmesini istedik, mahkeme bu talebimizi reddetti. Verilen ifadelerde çantasının fünye ile imha edildiği söylenmesine rağmen mahkeme müvekilimin çantasından el bombası ile patlayıcı bulunduğunu söylemektedir. Patlatılan çantada nasıl patlayıcı ve el bombaları imha olmuyor, bu mümkün değil, bunun bir mizansen olduğu açıkça ortadadır. Biz bu açık, kesin bilgi ve bulgular karşısında müvekkile yönelik öldürmeye teşebüs suçunun failinin müvekkil olamayacağı kanaatinin açıklığa çıktığını düşünüyoruz. Bu açıdan beraatini talep ediyoruz. Bu durumda TCK 302'den cezalandırılması mümkün değildir" dedi.

KÜRTÇE SAVUNMA YAPMAK İSTEDİ

Agit Gizlenmiş ise, savunması ve son sözü sorulması üzerine Kürtçe savunma yapmak isteyince mahkeme izin vermedi. Son sözü sorulmak için salona bir kez daha getirilen Arcagök, "Mahkemeyi boykot ediyorum" deyince mahkeme kararını açıkladı.

7 KEZ MÜEBET, 14.5 YIL HAPİS, 30 BİN LİRA PARA CEZASI

Mahkeme, PKK'lı Beşir Arcagök'e, 'izinsiz olarak tehlikeli madde bulundurmak' ve bunu bir örgütün faaliyetinde kullandığı için 10 yıl hapis 30 bin lira adli para cezası, 'Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak'tan 1 kez, '6 kamu görevlisini kasten öldürmeye teşebbüsten' ise 6 kez ağırlaştırılmış müebet hapis cezası, resmi belgede sahteciylik suçundan 4.5 yıl hapis cezası verdi. Beşir Arcagök'e toplam 7 kez ağırlaştırılmış müebet, 14.5 yıl hapis cezası ve 30 bin lira adli para cezası verilirken, diğer sanık Agit Gizlenmiş'e ise, 'terör örgütüne üye olmak' suçundan 10,5 yıl hapis cezası verdi.

OLAY NASIL OLMUŞTU?

Diyarbakır-Silvan karayolu üzerinde bulunan Dicle Üniversitesi yol ayrımında 15 Eylül 2011 günü hareket halindeki Polis Meslek Yüksek Okulu servis aracına yönelik bombalı saldırı düzenleyerek 6 polis memurunu yaralayıp kaçan Beşir Arcagök, özel harekat polisleri tarafından Dicle Nehri kenarında düzenlenen hava destekli operasyonda, çatışmada yaralı yakalandı. Operasyon sırasında Arcagök 2'si karın, 2'si ayak, 1'i kol ve 1'i çene olmak üzere 6 yerindan silahla yaralandı. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde uzun süre tedavi gören Arcagök, daha sonra sedye ile çıkarıldığı mahkemede tutuklanmıştı.