Prof. Dr. Görmez, geldiği Kırıkkale’de valilik önünde Vali Vekili Mustafa Yılmaz, Belediye Başkanı Veli Korkmaz, il Jandarma Komutanı Albay Ünsal Ağaoğlu, Müftü Bekir Gerek, il müdürleri tarafından karşılandı. Valilik makamına geçen Prof. Dr. Görmez burada yaptığı konuşmada Türk milletinin merhametli bir millet olduğunu söyledi. Geçen yıl Diyanet İşleri Başkanlığı olarak Afrika'da ortaya çıkan açlık ve kıtlığa el uzattıklarını kaydeden Prof. Dr. Görmez, “Millet olarak el uzattık. Somali'de açlıkla pençeleşen Müslüman kardeşlerimize millet olarak yardımcı olduk. Hep birlikte bir milletin hiç tanımadığı bilmediği, çok uzaklarda bir başka milleti açlıktan, sefaletten nasıl kurtardığını şahit olduk” dedi.

ARAKAN’DAKİ MÜSLÜMANLAR

Arakan’lı Müslümanların yaklaşık bir asırdır vatansız kaldığını ve son yıllarda da bu vatansızlıktan dolayı büyük bir haksızlığa ve ötekileşmeye maruz kaldığını kaydeden Prof. Dr. Görmez şunları söyledi:

“Bu sene de oradaki kardeşlerimiz bizden yardım istediler. Biz millet olarak onlara yardım ediyoruz. İlk yardım uçak kargolarımız yerine ulaştı ve oradaki insanlara bir nebze de olsa inşallah yaralarına merhem oluruz diye düşünüyoruz. Belki aklı şöyle gelebilir. ‘Bizim kendi fakirlerimiz var, kendi yoksullarımız var. Uzaklarda ne işimiz var?” diye herkesin aklına gelebilir. O bizim de aklımızdan çıkmaz ancak şunu ifade edeyim ki uzaktakini, hiç tanımadığı uzaktaki kardeşine merhameti olanın, yanı başındaki kardeşine yönelik de merhameti daha fazla artar. Oraya yardım edenin kendi kardeşine yardımında da bereketi artar. Onun için biz bu tür yardımları millet olarak önemsiyoruz.”

YARDIMDA GECİKTİK

Arakan’lı Müslümanlara yardımda geciktiklerini de kaydeden Prof. Dr. Görmez, “Hakikaten size ben bir itiraf da bulunayım. Mesela bu sene biz bu yardımda geciktik. Ancak milletimiz ‘Siz ne duruyorsunuz, neden bu işe öncülük yapmıyorsunuz’ diye bizi zorladı ve yardımda bulunmamız için Diyanet İşleri Başkanlığı’nı mesaj kanallarını adeta kapattılar. Biz milleti zorlamadık. Millet bizi zorladı, bu bizim milletimizin hamiyet perverliğini ortaya koyuyor” diye konuştu.

Daha sonra Kırıkkale Vali vekili Mustafa Yılmaz, Prof. Dr. Görmez’e Kralların ressamı olarak bilinen Rahmi Pehlivanlı’nın tablosunu hediye etti. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ise Yılmaz’a tefsir kitabı hediye etti.


EG(FK/AAA)(FOTOĞRAF)