Dr. Aslıhan Külekçi Uğur, 12-18 Kasım Dünya Diyabetliler Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabetin, kan glikoz düzeyinin ayarlanamaması durumu olduğunu söyledi. Dünya Salğık Örgütü verilerine göre, dünyada 180 milyon, Türkiye'de ise 5 milyon kişinin diyabet hastası olduğunu belirten Dr. Uğur, bu verilerin her geçen gün arttığını söyledi.

Diyabetin genetik olduğu kadar, bazı hastalık ya da sağlık durumlarından sonra da görülebildiğini vurgulayan Dr. Uğur, şöyle dedi:

"Diyabet hastalığı açısından risk altında olanların başında, ailesinde diyabet hastası olanlar, pankreas bozuklukları ve enfeksiyonları ile fazla kilolu olma durumları geliyor. Diyabet hastalığı, metabolik bozuklukların yanı sıra enfeksiyonlara yatkınlık, kalp ve dolaşım bozukluklarına, göz hastalıklarına ve yaşam kalitesinin azalmasına neden olur. Diyabet hastalığı bulunan kişilerin, en başta diyet programları olmak üzere, ilaçlarının düzenli kullanımına, vücut bakımlarına çok dikkat etmeleri gerekmektedir."



EE(EE/CK)