CHP'li milletvekillerinin de aralarında bulunduğu, STK üyeleri ve avukatlardan oluşan grup, Meclis'in Dikmen Kapısı önünde anayasa değişiklik teklifine ilişkin görüşmeleri protesto etmek üzere toplanmak isteyince çevik kuvvet ekipleri, gruba biber gazıyla müdahale etti.

CHP İstanbul milletvekili Aykut Erdoğdu, Meclis önünde yaptığı açıklamada, "TBMM şuan kuşatma altında. TBMM kendi polisimiz tarafından kuşatma altına alınmış durumda. Yazık o gencecik polis çocuklara talimat vermişler. Cumhuriyet'i yıktırmayacağız. Hainlere bu ülkeyi teslim etmeyeceğiz" diye konuştu.

Tanrıkulu: Bu ortamda anayasa yapılmaz

CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu da Meclis önünden yapılan bir Periscope yayınında açıklamalarda bulundu. Tanrıkulu, "Kimsenin elinde silah yok burada, kimse canlı bomba değil burada. Herkesin bildiği kanaat önderleri, barolar, mühendis odaları buradalar. Bunlar görüşlerini açıklamazsa kim açıklayacak?" diye soran Tanrıkulu, "Bu ortamda anayasa yapılamaz" ifadelerini kullandı.

CHP Ankara İl Başkanı Adnan Keskin eylemlerinin devam edeceğini açıkladı. Keskin “Diktatörlüğe geçit vermeyeceğiz” diye konuştu. 

Türkei | CHP Protest in Ankara gegen Verfassungänderung (H. Köylü)

Protestoya katılan Ankara Barosu Başkanlığı, Meclis Genel Kurulu'nda görüşülecek anayasa değişikliği teklifine ilişkin gazetelere tam sayfa ilanla vererek milletvekillerine çağrıda bulunmuştu. Meclis'teki görüşmeler öncesi açıklama yapan Ankara Barosu, "Egemenliği milletten alarak kayıtsız şartsız Cumhurbaşkanı’na teslim etmeyin. Bu teklifi kabul eden milletvekillerini tarihin unutmayacağını bilin. Ve aydınlık bir gelecek için anayasa değişikliği teklifine 'Hayır' deyin"" ifadelerini kullandı. 

Meclis çevresinde yoğun güvenlik önlemleri

Meclis çevresinde yoğun güvenlik önlemi alındı. Meclis'e çıkan yollar, trafiğe kapatılırken, anayasa değişikliğini protesto etmek için TBMM yakınına gelmeye çalışan gruplara polis ekipleri, izin vermedi. Çevik kuvvet ekipleri, toplanan grupları bulundukları yerlerden uzaklaştırırken, daha önce yapılacağı duyurulan eylemlere de polisin izin vermeyeceği öğrenildi.

AKP'nin "Cumhurbaşkanlığı sistemi" olarak adlandırılan yönetim şekline geçişi öngören anayasa değişikliğini öngören teklifi, bugün TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlanacak. Görüşmelerin yaklaşık iki hafta sürmesi bekleniyor.  Teklifin en az 330 oyla geçmesi halinde Türkiye referandum sürecine girecek. TBMM'deki sandalye sayısı 316 olan AKP'nin, teklifi geçirmek için en az 14 MHP'li vekilin desteğine ihtiyacı var. (DW)