Konya'da bulunan KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Garnizon Komutanı Hava Pilot Tümgeneral Yılmaz Özkaya'yı da makamında ziyaret etti. Ziyaretin ardından Necmettin Erbakan Üniversitesi, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Yazarlar Birliği Konya Şubesi tarafından düzenlenen, 'Kıbrıs Müzakerelerinde Son Durum' konulu konferansa katıldı. Kıbrıs Gazileri tarafından karşılanan Eroğlu, gazilerle tek tek tokalaştı. 

Konuşmasına Türkiye'nin dışında kimsenin tanımadığı bir devletin Cumhurbaşkanı olarak hitap ettiğini ifade eden Derviş Eroğlu, ''Halkımız, yanında anavatan halkının olduğunu bilmektedir. Bu bizim en büyük mutluluk ve garantimizdir" dedi.  

Müzakerenin sürdüğünü ve hiç bir uzlaşmaya varamadıklarını belirten Eroğlu, şunları söyledi:

"Hep bir adım atan, biz olduk. Karşı taraftan hiç bir adım gelmedi. Müzakelerde 6 madde belirledik. Yönetim, güç paylaşımı, Avrupa Birliği, ekonomi, mülkiyet, toprak ve garantiyer. Ben en zor olan toprakla başladım. Görüşmeler 6 ay sürdü. 50-60 sayfalık çözüm paketi hazırladık. Rum tarafı da anlaşma metinleri ortaya çıkardı. Ama hep bizi yokuşa sürdüler. 6 ay sonra bu başlığı bırakalım ilerde bakalım dediler."

DÜNYA KENDİ MENFAATLERİNE GÖRE HAREKET EDİYOR

Kıbrıs halkına yarın anlaşma olacak diye bir şey söyleyemediğini belirten Eroğlu, "Bu, Rum'un anlaşmazlığından. Ben Rum'da, o anlaşma niyetini görmedim. Gerçeği dünyaya anlatmak lazım. Ama bu konuda tam başarılı olmadık. Dünya görüyor, ama kendi menfaatlerine göre karar veriyor" dedi.

AB SÜRECİ HİKAYE

Türkiye'nin AB'ye girmesinde Kıbrıs sorununa değinen Eroğlu," Türkiye, Kıbrıs sorununu çözdüğü taktirde AB'ye girebilir şeklinde yorumlar yapılıyor. Ama bu bir bahanedir. Kıbrıs sorununu yaratan Yunanistan ve Kıbrıs'tır. Her ikisi de Avrupa Birliği'nde. Kıbrıs sorunu çözülür, başka sorunlar bulunur. Türkiye'nin AB'ye girmesini engelleyenlerin başına bir bir olaylar gelmeye başladı. Sarkozy'den başlayarak. Türkiye'nin AB'de olması Türkiye'nin menfaatinden çok AB'nin menfaatinedir. Güçlü bir ordu ve büyük bir halk topluluğu. Türkiye, AB için çok büyük bir pazar. Ama buna rağmen bunu bir Hristiyan Birliği olarak görenlerin düşünmesi gerekir'' diye konuştu. 

TÜRKİYE UZAKLAŞTIRILMIYOR, KAPININ ÖNÜNDE BEKLETİLİYOR 

Türkiye'nin AB'ye girmesi için bekletildiğini savunan Eroğlu, şunları söyledi:

 ''Türkiye uzaklaştırılmıyor ve kapının önünde bekletiliyor. Dün doğu bloku içerisinde olan ülkeler AB'ye alınırken, Türkiye bekletiliyor. Onların demokrasisi, ekonomisi, Türkiye'den daha mı iyi. Hayır değil. Ama maalesef olmuyor. Kıbrıs'ta 2 devlet olmaz diye tutturdular. Ama oluyor. Bir çok devleti ikiye bölüyorlar. Sudan'ı sahte referandumla ikiye böldüler ve BM üyesi diye kabul ettiler. Demek ki, burada niyet eksikliği var. Ama ne diyorlar. Siz görüşmelere ucu açık devam edin. 40 sene sonra yine görüşürüz. 40 sene içerisinde KKTC ne olur? Bereket versin ki Türkiye var." 

İSLAM ÜLKELERİ

Cidde'de katıldığı basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplandırdığını hatırlatan Eroğlu, "Cidde'de bir toplantıya katıldım. Cidde'de Genel Sekter ile ortak basın toplantısı yaptık. Gazeteciler 'İslam ülkeleri ile işbirliği yapacağız. İsteğiniz nedir?' diye sordular.  'Bizi gözlemci üye olarak kabul ettiler. Her yıl yapılan toplantılarda bizim lehimize kararlar alınır, ama uygulanmaz. Maalesef AB'nin bize uyguladığı ambargoyu İslam ülkeleri de uygulanmaktadır. Hala Ercan'a İslam ülkesinin bir uçağı inmemektedir.' dediğim zaman, gazeteciler durdu. Ama bizim de beklentimiz. Hiç olmazsa dindaş olduğumuz bize bakış açısı bir Fransa'nın bakış açısı gibi olmasın. Bir Avusturya'nın bakış açısı gibi olmasın. Ama maalesef onlar da kendi menfaatlerine göre haraket ediyor" dedi.

PETROL ARAMASI DEVAM EDİYOR

Yunanistan'ın denizde petrol ve doğalgaz arama olayını anlatan Derviş Eroğlu, 

"Ben Doğalgaz olayı gündeme geldiğinde New York'ta bir zirve vardı. 'Bu doğalgaz aramasını başlatmayınız. Ekim sonunda zirve var. Bu görüşmelere sıkıntı getirir. Aksi taktirde biz de bazı adımlar atacağız' dediğim zaman 'biz beni tehdit mi ediyorsunuz?' dediler. 'Yok tehdit etmiyoruz. Gerçeği söylüyoruz' dedik. Senin arama hakkın varsa, benim de arama hakkım var. Görüşmelerin selameti için bunu yapmamız gerek. Bizim de daha önce Türkiye Dışişleri Bakanlığıyla yapmış olduğumuz bir toplantı va anlaşma vardı. Eğer Rumlar kazmayı vurursa. Biz de kıta sahanlığımızı sınırlandırma anlaşması yapacağız dedik. O kazıyı başlattıkları gün ben de Tayyip Erdoğan ile New York'ta idik. Orada kıta sahanlığımızı sınırlandırma anlaşmamızı yaptık. Hem de o gün Obama ile görüştükten sonra. Ondan sonra hükümetimizin verdiği kararla sismik araştırmalara başladık. Şimdi de Anayurt-1 diye Kıbrıs'ta tarlada petrol aramaya başladık. Bu bir başlangıçtır. Ama Türkiye 400 milyon Euro'yu bu aramalarla ilgili olarak ayırmıştır. İnşallah düşündüğümüz manada bir sonuç alırız."

İSRAİL

İsrail'in, Yunanistan ve Kıbrıs ile samimi ilişkiler içerisine girdiğine dikkat çeken Eroğlu, "Doğalgaz arayışı bahane. Ortak tatbikatlar yapmaya başlamışlar. Güney'de hava üstlerine hava kuvvetlerine bir üs verilmesi yönünde beklentiler içine girmektedir. Yani bir taraftan Kıbrıs meselesi birde etrafımızdaki olayların gelişmesini de dikkate alarak birbirimize güvenerek ve inanarak birbirimizi bu davada destekleyerek çıkış yollarını bir anlaşmayı, kalıcı bir durum nasıl yaratabilirizi aramamız gerekirken bizim içimizde de değişik görüşte olan insanlar var" diye konuştu.

Derviş Eroğlu, İstiklal Harbi Şehitliği ve Mevlana Müzesi'ni ziyaret etti. Burada sema törenini izleyen Eroğlu, dinlenmek üzere Dedeman Otel'e geçti.



MKY-HD(İA/AAA)