Çorum Valiliği, depremden sonra Van'dan kente gelen ve polis lojmanlarına yerleştirilen 170 ailenin çocukları için 'Faylarla Gelen Dostluk' adlı proje başlattı. Çorum Müzesi'nde  bulunan Çocuk Eğitimi ve Uygulama Merkezi'nde 18 çocuk 2 gün sürecek eğitime alındı. 2 gün merkezde yatılı kalacak olan çocuklara sanatsal, kültürel ve tarihsel bilgiler verileceği belirtildi. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müşteşarı Özgür Özarslan, Çorum Valisi Nurullah Çakır, Avrupa Konseyi Venedik Ofisi Başkanı Alberto D’alessandro ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Temsilcisi Ahmet Kalpaklı dün akşam müzeye giderek çocukları ziyaret etti, onlarla birlikte aktivitelere katılıp, şarkılar söyledi. Avrupa Konseyi Venedik Ofisi Başkanı Alberto D’alessandro da İtalyanca söylediği şarkıyla çocukların eğlencesine renk kattı. 

Vali Nurullah Çakır uygulamanın Türkiye'de ilk olduğunu belirterek, şöyle dedi:

"İlk kez Çorum Müzesi’nde hayata geçirilen uygulama ile çocukların müze binası içerisinde oluşturulan yatakhanelerde kalarak müze eğitimi alıyor. Eğitim merkez yatakhanenin yanı sıra atölye, drama, sergi alanı ve Hitit evinden oluşuyor. Depremzede öğrencilerimizin müzede konaklamaları ile çocuklara kültürel değerler interaktif olarak aktarılmış olacak, hem de depremin arkasından çocukların hayata tutunmalarına pedagojik katkı sağlanmış olacaktır."

Çocukların 2 gün boyunca dışarıya çıkmadan her ihtiyaçlarının karşılandığını belirten Vali Çakır, merkezde psikolojik danışmaların da bulunduğu söyledi.

Müzede, Hititlerin yaşamlarını öğrendiklerini söyleyen 12 yaşındaki Funda Dağıgöl, Çorum'daki tarihi yerler hakkında da bigiler aldıklarını dile getirdi. Van'da kalan arkadaşlarını merak ettiğini söyleyen Dağıgöl, "Arkadaşlarımızın orada kalmasını istemiyorum. Onların ölmelerini istemiyoruz. Burada bizimle birlikte olmalarını istiyoruz" dedi. 



ŞE(İS/İD)