Nilüfer İlçe Belediyesi'ne bağlı Kriz Merkezi bünyesinde kurulan Deprem Öncü İşaretleri İzleme İstasyonu'nda çalışmalarını yürüten DOHAD Başkanı Fuat Agalday, 9'u Bursa'nın Nilüfer İlçesinde olmak üzere Marmara ve Ege bölgelerinde toplam 18 izleme istasyonlarının olduğunu belirtti. 1999 depreminin ardından 'deprem tahmin edilebilir mi?' sorusu üzerinden İstanbul Teknik Üniversitesi'nin bir araştırma başlattığını ve DOHAD'ın da desteklediğini ifade eden Fuat Agalday, "Bu konuda literatürü taradık. Dünyada yapılan bütün çalışmalara baktık. Gördük ki depremler tahmin edilebilir. Fakat çok detaylı bir çalışma yapmak gerekiyordu, biz de bunu yaptık ve başardık" diye konuştu.

Depremi tahmin edebilmek için sadece tek bir parametrenin değil, depremle ilgili bir çok alanda çalışma yapılmasının gerekliliğinden söz eden Fuat Agalday, "Jeofiziksel, hidrojeoloji ve elektromanyetik alan değişimleri gibi pek çok alanda incelemeler, izlemeler yapılması gerekiyor. Medyada da yer bulan bazı noktalar var. Örneğin, kuyulardaki, havalardaki değişimler gibi. Bunların hepsinin tek tek incelenmesi gereken konular. Biz, tüm bu parametrelerin ölçümünü, tek bir istasyonda yapmaya çalıştık. Bunda da başarılı olduk" dedi.

"BURSA'DA 7'NİN ÜZERİNDE DEPREM OLACAK"

Depremlerin bir kuralı olduğunu vurgulayan DOHAD Başkanı Fuat Agalday, "Bu kural şudur: Hangi bölgede kaç büyüklüğünde bir deprem olmuşsa, o bölgede o büyüklükteki bir deprem tekrarlanır. Bursa'nın geleceğinde 7'nin üzerinde bir deprem gözüküyor. Bursa'da en son 1855 yılında bir iki ay arayla 7'nin üzerinde deprem olmuştur. Aradan 150 yıl gibi bir süre geçti. Uluabat Gölü'nün güney tarafından gelen, Nilüfer ilçesinin içinden geçip, Osmangazi ve Yıldırım İlçesi'ne doğru giden fay hattı çok önemli. Çünkü 7'nin üzerinde deprem üretebilen bir hat. İzlemelerimiz sürüyor" diye konuştu.

Hissedilebilir depremler ile ilgili en son olarak Temmuz ayının başında Manyas'ta meydana gelen 4,4 büyüklüğündeki depremi bir hafta öncesinden tahmin ettiklerini ve yetkililere bildiklerini ifade eden Agalday, "Manyas'ta 4,4 büyüklüğünde deprem oldu. Ölçtüğümüz parametrelerde bir anomali saptadık. Bu değişikliği 7 gün öncesinden belirledik. Çünkü ön belirtileri başlamıştı. Sonra da 'son 24 saat dilimine girildi' şeklinde bir bilgilendirme yaptık ve deprem gerçekleşti. Biz bu konuda bir ilkiz. Ayrıca 6 ve üzerindeki büyüklükte yaşanacak depremleri çok daha kolay ve öncesinden tespit edebiliriz" iddiasında bulundu.

GÜNDOĞDU: İSTANBUL VE MARMARA ADASI'NA DA İSTASYON KURACAĞIZ

Projenin başarılı bir çalışma olduğuna değinen İTÜ Jeofizik Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, "Projede Prof. Dr. Uğur Kayhan ve Doç. Dr. Berk Üstündağ da yer alıyor. Bu çalışma şu anda dünyada bir ilk. Biz depremi belirlemek değil, tahmin etmek aşamasındayız. Bundan sonra İstanbul'da Beylükdüzü, Büyükçekmece ve Marmara Adası'nda da istasyonlar kurmayı planlıyoruz" diye konuştu.