Van'da 9 Kasım 2011 tarihinde meydana gelen depremde Bayram Otel’in enkazı altında kalarak can veren DHA muhabirleri Sebahattin Yılmaz ve Cem Emir’in aileleri, hukuk mücadelesinde yaşadıkları süreçte destek bekledikleri siyasi partilerin grup başkanvekillerini ziyaret etti. 

TBMM’deki görüşmeye Sebahattin Yılmaz’ın eşi Gönül Yılmaz, Cem Emir’in babası Mehmet Ali Emir, Cem’in kız kardeşi İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Sinem Emir ile ailelere destek veren 25 avukat adına Avukat Murat Kemal Gündüz katıldı.

'AK PARTİ GÖRÜŞME TALEBİNE YANIT VERMEDİ'

TBMM’deki görüşmelerin ardından Meclis Dikmen kapısında gazetecilere basın açıklamasını Avukat Gündüz ve Sinem Emir yaptı. Avukat Gündüz şöyle dedi:

"Van depreminde hayatını kaybeden gazeteci arkadaşlarımız Sebahattin Yılmaz ve Cem Emir’in ailelerinin sürdürdüğü hukuk mücadelesinde, desteklerini alabilmek ve kamuoyu sağlayabilmek için TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerin grup başkanvekilliklerinden görüşme talebinde bulunuldu. CHP, MHP ve BDP bu talebe olumlu yanıt verdi ve bunlarla görüştük. Sadece AK Parti görüşme talebine geri dönmedi ve kendileriyle görüşülemedi."

Şu anda sadece Bayram Otel’in sahibi Tevfik Bayram’a dava açılmış durumda olduğunu hatırlatan Gündüz, "13 Kasım da Van 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde duruşma var. Kamu idarecilerinin görevleri açısından ise dosya Van Cumhuriyet Başsavcılığı’nca Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi, tefrik edildi. Hala Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmasından bir sonuç alamadık. Orası kapalı olarak duruyor" dedi.

'TEK SORUMLU TEVFİK BAYRAM DEĞİL'

Cem Emir’in kızkardeşi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Sinem Emir de yaptığı açıklamada, baştan beri bu davanın takipçisi olacaklarını söylediklerini hatırlatarak şöyle konuştu:

"13 Kasım’daki duruşmada tek tutuklu olarak Tevfik Bayram yargılanacak. Bu nedenle TBMM’deki siyasi partilerin grup başkan ekilleriyle soruşturma önergesiyle ilgili randevu aldık. Ancak AK Parti geri dönüş yapmadı. Bu saate kadar da dönüş olmadı. Biz istedik ki istisnasız tüm partileri gezelim ve elimizdeki belgeleri iddianame ve bilirkişiliği raporlarını bütün partilere gösterelim. Diğer partiler ılımlı ve acımızı paylaşarak yaklaştı bize. Çünkü kriz koordinasyonundan sorumlu bakan Beşir Atalay'dı. Savcı 'soruşturma açılmasına gerek olmadığına' karar verdi. Aynı zamanda tefrik kararı verdi. Dönemin Van Valisi ve AFAD görevlileri için de dosya Yargıtay Başsavcılığı’na gönderildi. O konuda da endişeliyiz. Çünkü bu olayın, bu ihmalin ve cinayetin tek sorumlusu Tevfik Bayram değildir. Sorumlu olan aynı zamanda Van Valisi, görevli olan AFAD sorumlusudur. Ancak bunlar şüpheli ve sanık sıfatıyla gerek iddianame de gerekse mahkemede yer almıyorlar." 'BEŞİR ATALAY DA YARGILANSIN'

Beşir Atalay'n kriz koordinasyonundan sorumlu Başbakan Yardımcısı olduğunu, AFAD’dan sorumlu bakan olduğunu kaydeden Sinem Emir açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Onun da yargılanması için Meclis’ten 55 milletvekilinin izninin geçmesi gerekiyor. Bunun için de biz dilimizi ortak kullanıyoruz ve bu olay gerçekten bir ihmal ve gerçekten hukuk devletinin kabul edemeyeceği bir ihmaldir. Dolayısıyla iktidar ve muhalefet partilerinin bu hukuk mücadelemizde yanımızda olmaları ve destekçimiz olmaları konusunda randevu Alarak soruşturma önergesi verilmesini istedik. Görüştüğümüz CHP, MHP ve BDP’nin grup başkanvekilleri, bu süreçte yanımızda olacaklarını ve verilecek soruşturma önergesine de destek sağlayacaklarını, yanı sıra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma konusunun da takipçisi olacaklarını bildirdiler."

'MÜFETTİŞLER İZMİR'E GÖNDERİLDİ' MAZERETİ

Sinem Emir, bu arada 9 Kasım’da Van'da yapılacak anma töreninde olay yerinde, enkaz başında olacaklarını belirterek, "Birinci yıla geldik, biz SGK’ya iş kazası bildiriminde bulunduk ama, ilgili bakanlığın 300’e yakın müfettişi İzmir’e bir soruşturma için gönderdiğini, müfettiş sayısının yetersizliği mazeret gösterildi" diye konuştu.



ÜK(AY/COŞ)