Parti binasında basın toplantısı düzenleyen CHP Denizli İl Başkanı Yıldırım Aycan, yeni tasarıya göre İl Genel Meclislerinin kaldırıldığını, yerine özel bütçeli, yatırım izleme ve koordinasyon merkezlerinin kurulduğunu, bununla yerel demokrasiye darbe vurulacağını söyledi. Aycan, İl Genel Meclislerinin yerine oluşturulacak olan kurulun nasıl denetleneceğinin belli olmadığına dikkati çekip şunları söyledi:

EYALETE GEÇİŞİN TEMELLERİ ATILIYOR

"Oluşturulacak kuruldakilerin atamalarını 657 sayılı kanuna uygun olarak hükümet yapacak. Valiye bağlı olacaklar. Kentteki tüm yatırımlar kurul tarafından yapılacak. Bunun anlamı şu: yerel demokrasi askıya alınıyor. Halkın bu kentteki yatırımları denetleme organı olan İl Genel Meclisi kaldırılıyor. Kurulun bütçesi valinin denetimiyle oluşacak ve tam yetkili olacak. İlk demokrasiye darbeyi burada vurmuş oluyorlar. Yetmiyor yüzlerce, belki binlerce yıllardır kimliği olan köylerin, beldelerin kimlikleri elerinden alınıyor. Köyler ve beldeler mahalle haline geliyor. Oluşturulan yeni kurulun tüzel kişiliği var. Bunun nasıl denetleneceği belli değil. Burada görüyoruz ki eyalete geçişin temelleri atılıyor. Bu despot bir yönetime geçişin işaretleridir. O nedenle bu getirilen tasarı yerel demokrasiyi geliştirmek için değil yok etmektir. Bunu kabul edemeyiz. Bu tasarı şehir devleti kurma çalışmalarının açık işaretidir."

Kentin doğal yapısına göre değil, oy oranlarına göre iki belediyeye ayrıldığını öne süren Aycan, "Şehir merkezi, halka ve sivil toplum kuruluşlarına sorulmadan ikiye ayrılmış. Kent merkezi Merkezefendi ve Pamukkale Belediyesi diye siyasi kaygılara göre ayrılmış. Yerel demokrasi rafa kaldırılmış. Köylere ve beldelere, `Siz kendini idare edemezsiniz' deniliyor. Bu düpedüz halka tepeden bakmaktır. Bu tasarıyı hazırlayanlar iyi niyetli değildir. Amaçları muhalefeti susturmak. Önümüzdeki yerel seçimlerde CHP'nin alması muhtemel belediyelerden mahrum kılmaktır. AKP'nin getirdiği büyükşehir kanunu tasarısı, yerel demokrasiye karşı antidemokratik bir darbe girişimidir" dedi.



RÇ(AÖ/AAA)