Deniz Baykal, memleketi Antalya'da meslek odaları ve sendika ziyaretlerine ilişkin programı kapsamında ilk olarak Antalya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası'nı ziyaret etti. Deniz Baykal'a, CHP Antalya Milletvekilleri Osman Kaptan, Yıldıray Sapan, Arif Bulut ile eski il başkanları Özer Ülken ve Ömer Melli eşlik etti.

Deniz Baykal, gazetecilerin 8'inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın mezarının açılmasına yönelik yargı kararı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'Ben bir ezberi bozmaya geldim' diyerek merhum Başbakan Adnan Menderes'in mezarını ziyaretine ilişkin sorularını yanıtladı.

BÖYLE OLMAMALIYDI

Savcılığın aldığı bir kararla 8'inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın mezarının açılmasının aslında çok acı bir olay olduğunu belirten Baykal, şunları söyledi;

“Hem bizim kendimize güven konusundaki eksik ve zaaflarımızın 19 yıl sonra böyle bir kararla ortaya çıkmış olması açısından düşündürücüdür. Bir cumhurbaşkanımızın ölümünden sonra onun hangi şartlarda öldüğü ile ilgili gerekli incelemeyi, tatmin edici bir değerlendirmeyi, otopsiyi kapsamlı bir şekilde yapmamış olmamız ve ölümle ilgili kuşkuların, kaygıların çeşitli sebeplerle zaman içerisinde beslenip büyütülmesi, giderek bir savcılık kararını gerekli kılar noktaya gelmesi, özeleştiriyi hak eden bir tablodur. Böyle olmamalıydı. Böyle bir noktaya gelinmiş olması üzüntü vericidir. Şimdi 19 yıl sonra cumhurbaşkanımızın niçin öldüğünü araştırma zorunluluğu ile karşı karşıyayız. Acı, üzüntü verici bir tablo."

KABUL EDİLEMEZ ACI GERÇEK

Rahmetli Adnan Menderes'in idam yıldönümünde Türkiye'nin bu konuya daha sıcak ilgi gösterdiğini, bu yıl daha bir ilgi çekici biçimde anıldığını aktaran Baykal, şunları söyledi;

“Bir başbakanın ve bakanların idam edilerek tartışmalı bir yargılama içinde özel mahkeme kurarak, özel mahkemeye özel hakimler atayarak ve özel bir yargılama uygulayarak idama mahkum edilmiş olması hiçbir şekilde kabul edilebilir değildir, çok acı gerçektir. O zamanki CHP Genel Başkanı İsmet İnönü, çok açık, net ve kararlı bir şekilde idamlara karşı çıkmıştır. Yalnız bilinmelidir ki Adnan Menderes'i CHP idam ettirmemiştir. Adnan Menderes CHP'ye rağmen idam edilmiştir. Adalet tarihimiz açısından maalesef bir utanç konusudur. Adnan Menderes'in bu acı son dolayısıyla toplumumuzun gönlünde, zihninde başka bir yeri vardır, mağdur edilmiş bir insandır. Ama bu duygu bizi tarihi gerçekleri, o süreç içerisinde yaşanan siyasi tartışmaları, idamın ta başından beri yanlış olduğu gerçeğini ve o idamın CHP'nin sorumluluğunda gerçekleşmiş bir idam olmadığı gerçeğini görmemize engel olmamalıdır."