Diyarbakır'dan karayoluyla Hakkari'nin Irak sınırındaki Çukurca İlçesi'ne gelen BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ı ilçe girişindeki Başak Şen çeşmesi mevkiinde Çukurca Belediye Başkanı BDP'li Mehmet Kanar ve partililer halaylarla karşıladı. Buradan araçla Çukurca'ya hareket eden Demirtaş, Kazan Vadisi'ne giden Şurte mevkiindeki yol kavşağında açıklamalarda bulununarak, yolun askerler tarafından kapatılmasına tepki gösterdi. Demirtaş, Çukurca'da hala OHAL'in uygulandığını belirterek, buradan araçlarla ilçe merkezine geçti. Demirtaş ilçe merkezinde kendisini bekleyen yaklaşık 1000 kişiye hitap etti. Kürtlerin yürüttüğü mücadelenin önemli olduğunu belirten Demirtaş, Kürt halkının direnişinin meşru olduğunu söyledi.

KENDİ TOPRAKLARIMIZDA ÖZGÜRCE YAŞAMAK İSTİYORUZ

Çukurca'nın Kürt halkının mücadelesinde önemli bir yere sahip olduğunu anlatan Demirtaş, en kısa zamanda barış için müzakere yapılmasını istedi. Barışı arzuladıklarını söyleyen Demirtaş, şöyle devam etti:

"Kürdistan halkı kendi topraklarında özgürce yaşamak istiyor. Bir halkın özgürlük yürüyüşünü dünyanın hangi ordusu durdurabilir ki. Biz Kürdistanda kendi dilimizde konuşmak istiyorsak, diyalog ve müzakereye önem veriyorsak bu barışa olan sevdamızdandır. Kürt halkı muhataplarını açıklamıştır. Muhatapları BDP, KCK, Abdullah Öcalan ve PKK’dır. Kürt halkının direnişi meşrudur. Çukurca’dan bir daha müzakere çağrısı yapıyoruz. Bu savaşta yaşamını yitirenler ana evladıdır. Asker de, polis de, gerilla da anne evladıdır. Savaşı durdurmanın tek yolu konuşmaktır, diyalogdur, müzakeredir. 'Müzakere, dialog yok' diyorsanız savaşın sorumlusu siz olursunuz. Halkın taleplerini görmeyen faşisttir. Madem Oslo’da bu işi çözmeye niyetliysen İmralı’da tutuklu bulunan Kürt halk önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi kaldıracaksın, siyasi soykırıma son vereceksin. Bizim tahammülümüz kalmadı. Bu güne kadar nasıl direnerek geldiysek bundan sonra da öyle yapacağız."

Hükümetin Suriye tezkeresini de eleştiren Demirtaş, dış güçlerin isteği üzerine savaşa girildiğini iddia etti. Demirtaş, daha sonra karayoluyla Hakkari'ye geçti.



BD,SK(FE/SS)