Halkların Demokratik Partisi'nin tutuklu eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, bugün yargılandığı davanın duruşmasına katılmadı.

Ankara Adliyesi'ne kelepçeyle getirilmeye itiraz eden Demirtaş, tutuklandığı tarihten bu yana ilk kez fiziki olarak katılması beklenen duruşmaya katılmamış oldu.

Demirtaş olmadan başlayan duruşmada sanık sandalyelerine avukatlar oturdu. Demirtaş'ın ifadesinin videokonferansla alınmasına karar verildi. Ancak Demirtaş'ın kelepçeli ifade vermeyi de reddetmesinden ötürü avukatlar, "Demirtaş'a yapılan muameleyi protesto ediyor ve salonu terkediyoruz" açıklaması yaptı.

Avukat ve izleyicilerin salonu terketmesinin ardından mahkeme duruşmayı 24 Kasım 2017'ye erteledi.

Selahattin Demirtaş, tutuklandığı 4 Kasım 2016'dan beri kendisiyle ilgili dava duruşmalarına SEGBİS (videokonferans) ile katılıyordu.

Almanya'nın Düsseldorf kentinde Eylül 2015'te yaptığı bir konuşmada "Türkiye hükümetini, yargı, ordu ve emniyet organlarını alanen aşağılama" suçundan hakkında açılan davanın bugünkü duruşmasına kendisi katılmak isteyince, bu talep 30 Haziran'da kabul edilmişti.

Demirtaş'ın avukatlarından Kadir Tunç, davanın ertelenmesi üzerine yaptığı açıklamada, "Onursuzluk dayatılarak yargılama yapılamaz. Türkiye'de, oy veren vatandaşlara karşı yargıda saygısızlık yapılıyor" şeklinde konuştu.

HDP Sözcüsü Osman Baydemir

Ankara Adliyesi'ne gelen HDP Sözcüsü Osman Baydemir de "Eğer bu ülkede Demirtaş'ların sesine kulak verilmiş olsaydı OHAL olmayacaktı" dedi.

Mesaj gönderdi

Demirtaş, gelemediği duruşma için avukatlar aracılığıyla bir mesaj da gönderdi. Demirtaş, mesajında kendisine kelepçe takılması konusunda "Ben halen dokunulmazlığı devam eden, görevde bir milletvekiliyim. Halkın iradesini temsil ediyorum. Saatlerce sürecek bir ring yolculuğunda kelepçe uygulamasını yasadışı ve ahlak dışı buluyorum" mesajı verdi.

Demirtaş mesajında, "Tutuksuz olduğum bir dosyada bile bu şekilde adil yargılanma hakkım engellendi. Tutuklu olduğum dosyada ise yargılanacağım mahkeme ve günü 8 ay geçmiş olmasına rağmen halen belli değildir. Adaletsizliğe karşı her halükarda direneceğiz ve temsil ettiğimiz halk iradesinin onurunu koruyacağız" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahaddin Demirtaş halihazırda 25 farklı davadan yargılanıyor.(DW)