Diyarbakır'da bulunan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, gazetecilere gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Demirtaş, Balyoz davasında verilen cezaları değerlendirirken, derbenin ciddi bir suç olduğunu ve teşebbüste bulunanların yargılanıp, cezalandırılması gerektiğini söyledi.

AKP SAVAŞ GERÇEĞİYLE KARŞILAŞTI

Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını isteyen Demirtaş, PKK'nın artan saldırılarını ve çatışmaları değerlendirirken, AK Parti hükümeti iktidara geldiğinden beri ilk defa PKK ile savaş başladığını ileri sürdü. Demirtaş, "Bugüne kadar hep geri çekilmeler, ateşkesler zaman zaman artan çatışma ve yükselen tansiyon olsa da 10 yıl içerisinde resmi olarak çatışmalar başlamamıştı. İlk kez resmi olarak birkaç aydır PKK ve devlet arasında çatışmalar başladı. Bu yüzden AKP ilk defa savaş gerçeği ile karşılaşıyor. 10 yıldır ilk defa bu acı ile yüzleşiyor. Dolayısıyla ne yapacağını da bilmiyor" iddiasında bulundu.

'3 PARTİ MÜZAKERELERİN BAŞLAMASI İÇİN YOL HARİTASI ÇIKARABİLİR'

Hükümetin artık savaşın ciddi bir seçenek olduğunu düşünmekten vazgeçmesini isteyen Demirtaş, şöyle konuştu:

"Bence siyasi partiler bir araya gelip bir yol haritası çıkarabilirler. BDP, AKP ve eğer CHP de müzakereyi destekliyorsa 3 parti bir araya gelip yeniden müzakerelerin sağlıklı bir şekilde başlayıp kalıcı barışa ulaşması için neler yapılabilir bunu tartışmaya açabiliriz. Biz BDP olarak buna hazırız. Nerede tıkandı, nerede yanlışlar yapıldı kamuoyunun bilgisi dahilinde bu tür görüşmeler yapılabilir, yapılmalıdır. Bu saatten sonra gizli kapaklı görüşmelerin sonuç vereceğine inanmıyorum. CHP destek vermiyorsa AKP ve BDP heyetleri bir araya gelebilir. AKP destek vermiyorsa, BDP CHP heyetleri bir araya gelebilir. Ben bunu bir şart olarak koşmuyorum., Kim destek olacaksa o masa siyasi partilere açık olmalıdır."

GÖRÜŞME YOK

Demirtaş, CHP'nin Oslo müzakerelerine kurumsal olarak bir ciddiyetle yaklaşmadığını iddia etti. Devlet ile PKK'nın görüştüğünü dair açıklamaların hatırlatılması üzerine Demirtaş, "Somut hiçbir bilgim yok. Tahminlerim ve gözlemlerime dayanarak şunu söyleyebilirim ki en ufak bir görüşme olduğuna dair izlenimimiz yok" diye konuştu. Demirtaş, PKK'nın yaptığı eylemleri üstlendiğini belirterek, "Her türlü öldürme eylemine partimiz karşıdır. Partimizin kimsenin birbirini öldürmediği bir ortam istiyor. Çağrılarımızı herkese yapıyoruz" diye konuştu.



FA,SS(GG/AAA)