Soruşturma sonucunda hazırlanan iddianame onaylanarak Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

İddianamede "Selahattin Demirtaş'ın PKK/KCK terör örgütünün yöneticisi olduğu, bu kapsamda örgütün siyasi alan merkezi sorumlusu olarak faaliyet yürüttüğü, ayrıca değişik tarihlerde katıldığı örgütün yasama organı konumunda olan DTK içerisinde de yönetici sıfatıyla hareket ederek eylem ve işlemlerde bulunduğu" belirtildi.

Kobani olayları

İddianame metninde "Demirtaş'ın değişik tarihlerde yaptığı birçok konuşmada terör, cebir ve şiddet olgusunu meşru gösterecek ifadelerde bulunarak terör örgütünün propagandasını yaptığı kaydedildi.

İddianamede, 6-8 Ekim olayları olarak bilinen Kobani olaylarının meydana gelmesinde HDP MYK'sından ve sonrasında yapılan açıklamanın etkili olduğu vurgulandı.

Demirtaş hakkında, "Terör örgütü yöneticiliği", "Terör örgütü propagandası yapmak", "Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet", "Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik", "Halkı kanunlara uymamaya tahrik", "Suç işlemeye tahrik" ve "Suçu ve suçluyu övme" suçlarından 43 yıldan 142 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Partinin diğer Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ hakkında hazırlanan iddianamede ise "şüphelinin örgütün yasama organı konumunda olan DTK içerisindeki faaliyetleri ve diğer eylemleri nedeniyle terör örgütünün yöneticisi sıfatıyla cezalandırılmasının istendiği öğrenildi."

Yüksekdağ'ın "konuşmalarında örgütün propagandasını yaptığı belirtilen iddianamede, şüphelinin Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik", Suç işlemeye tahrik" suçlarından 30 yıldan 83 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

İddianamede ayrıca, Yüksekdağ'ın 6-8 Ekim olaylarının meydana geldiği tarihte HDP MYK'sında bulunmuş olması ve yapılan açıklamada imzasının olması nedeniyle sokak hadiselerinin meydana gelmesinde sorumlu tutulduğu iddia edildi.

İfade vermemişlerdi

Diyarbakır, Şırnak, Hakkari, Van ve Bingöl Cumhuriyet Başsavcılıklarınca yürütülen soruşturmada ifade vermeye gitmedikleri gerekçesiyle Kasım ayı başında gözaltına alınan Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, daha sonra çıkarıldıkları mahkemede tutuklanmışlardı.

Kasım ve Aralık aylarında düzenlenen operasyonlarla Demirtaş ve Yüksekdağ'ın da aralarında olduğu 12 HDP milletvekili tutuklanarak, cezaevine gönderilmişti.

HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik ilk duruşmasında tahliye edilmişti.(BBC)