Nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya hedefi etrafında birleşen Nükleer Yayılmanın Önlenmesi ve Silahsızlanma Girişimi (NPDI) üyesi ülkelerin temsilcileri İstanbul'da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun evsahipliğinde bir araya geldi.


"EN BÜYÜK SORUN"


Taksim The Marmara Hotel'de başlayan girişimin 4'üncü toplantısına Türkiye, Japonya, Hollanda ve Avustralya Dışişleri Bakanı, Almanya ve Birleşik Arap Emirlikleri dışişlerinden sorumlu Devlet Bakanı düzeyinde, Kanada, Şili, Polonya ve Meksika ise daha alt düzeyde temsilciyle katıldı. Toplantı öncesinde üye ülke temsilcileri Davutoğlu'nun evsahipliğinde bir çalışma yemeğinde bir araya geldi. "Nükleer silahların ve diğer kitle imha silahların yayılması insanlığın karşı karşıya olduğu en büyük sorunlardan birisidir" diyen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, nükleer silahların yayılmasına karşı verilen mücadelenin başarılı olmasının, mücadelenin sürekli olmasına bağlı olduğunun altını çizdi.


"ÖNEMLİ ADIMLAR ATILMALI"


Silahsızlanma sürecinin önemli sorunlarla karşı karşıya olduğunu kaydeden Davutoğlu, geleceğe dönük umutlu olmak için uluslararası toplumun kısa sürede önemli adımlar atması gerektiğini dile getirdi. Davutoğlu, nükleer enerjinin bütün insanlığın yararına olarak kullanılabilmesi için bütün ülkelerin nükleer silahların yayılmasının önlenmesi ve silahsızlanma konusunda uluslararası yükümlülükleri yerine getirmesi gerektiğini belirtti. Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması (NPT) hedeflerinin hayata geçirilmesine yönelik çabaları desteklemek amacıyla 2010 yılının Eylül ayında oluşturulan girişimin üyeleri yılda iki kez bakanlar düzeyinde toplanıyor.


(BB)