TRT'nin özel yayınında seçim sonuçlarını değerlendiren Davutoğlu, "Çok açık söylüyorum, kimse 'Şu ihtimale kapalıyız, şu ihtimale açığız' diyemez" şeklinde konuştu.

Davutoğlu, her muhalefet partisiyle samimiyetle ülke çıkarı için ve ahlaki ilkeler temelinde görüşeceğini söyledi. "Her şeyi konuşmaya hazırız. AK Parti'nin temel siyasi ilkelerini ihlal etmeyecek her türlü müzakereyi de açık yüreklilikle ve kamuoyunun önünde yapmaya hazırım" diyen Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Koalisyon iyi değil dedik, bunu halka arz ettik. Ama halk dedi ki 'Tamam sen böyle diyorsun ama benim tercihim koalisyondur.' Şimdi biz de 'Senin tercihin yanlış' diye tekrar tartışma açmayız. Önce halkın o tercihinin gerektiğini yaparız...Koalisyonsa en iyisini yapmaya çalışırız milletimiz için, hiç kimseye de kapıyı kapatmayız."

Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, en yaşlı üye sıfatıyla TBMM'nin ilk oturumuna başkanlık edecek CHP'nin eski lideri ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal ile görüşmesinin de koalisyon müzakeresi olmadığını söyledi.

'Halk, Başkanlık sistemini uygun görmedi'

"Millete sitem edilmez, millete küsülmez. Milletin iradesi tartışılmaz. Millet ne derse doğru olan odur" diyen Davutoğlu, partisinin yüzde 41 oy oranında oy almasının da başarı olduğunu söyledi. Parlamenter sisteme hiçbir zaman karşı olmadığını kaydeden Davutoğlu, Türkiye'de uygulanan sistemin ise parlamenter sistem olmadığını belirtti. BBC

Başbakan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz başkanlık sistemine geçmeyi tasavvur ettik, söyledik. Halk bunu uygun görmediğini verdiği oylarla gösterdi, bu yetkiyi vermedi bize. O zaman şimdi var olan sistemi işletmektir bizim sorumluluğumuz."

'HDP, 'PKK silah bırakmalı' demeli'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na da hitap eden Davutoğlu, kimsenin kendi yenilgisinden başarı çıkarmamasını gerektiğini söyledi. Davutoğlu, "Yüzde 26'da istifa ederim diyen Kılıçdaroğlu yüzde 25'i zafer ilan ederse, başkasının başarısından kendine hisse çıkarıyor demektir" diye konuştu. HDP'ye de seslenen Davutoğlu, "O çok güzel söylemlerle kendini barış sembolü olarak gösteren HDP eş başkanları çıkıp 'Artık PKK silahı bırakmalı' demeliler" ifadelerini kullandı.