Geceyi Erciyes Dağı'nda geçiren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu bu sabah Kayseri Valiliği’ni ziyaret etti. Vali Mevlüt Bilici’ye 3 günlük misafirperverlik için teşekkür eden Davutoğlu, bugün Fransa Senatosu'nda oylanacak inkar yasasına ilişkin gazetecilere  açıklamada bulundu.

GELİŞMELERİ DİKKATLE TAKİP EDİYORUZ

Dün gece Türkiye'nin Fransa büyükelçisiyle telefonla son kez görüştüklerini belirtten Davutoğlu, "Gelişmeleri dikkatle takip ediyoruz. Öncelikle şunu söylemeliyim ki; bu tasarı Fransa Anayasası'na aykırı bir tasarıdır. Gündeme gelmesi ve getirilmesi bile evrensel değerlere aykırıdır. Bu noktaya gelmesinde entelektüellerin toplu halde itiraz etmesini beklerdik. Avrupa ülkeleri de bu konuda gereken tepkiyi vermedi" dedi.

ORTA ÇAĞ'DAKİ ENGİZİSYON ANLAYIŞI 

Bu tasarı ile Avrupa'nın değerlerinin tehdit altında olduğunu kaydeden Davutoğlu, "Engizisyon yasalarını andıran bu tasarıya maalesef Avrupa’dan beklediğimiz tepki gelmedi. Şu anda Avrupa değerleri tehdit altındadır. Avrupa’da, bu tasarı yasalaştığı takdirde  engizisyon dönemi başlar. Bu anlayış, Orta Çağ'daki engizisyon anlayışıdır. Bu ayıptır" diye konuştu.

TASARI ÇIKSA DA AVRUPA'DA YAŞAMA ŞANSI YOKTUR

Türkiye’nin özeleştiri yapmasını bildiğini söyleyen bakan Davutoğlu, "Başka bir milletin bize tarihimizi dikte etmesini kabul edemeyiz. Bu yasa tasarısı bizden çok Fransa’nın özgürlüğü ve çağdaşlığı açısından önemlidir. Kimseden kendi tarihimizle ilgili dikte almadan soğukkanlılıkla çıkacak kararı bekliyoruz. Elbette bu tasarıya karşı çıkan Fransız senatörler de olacaktır. Dikte eden liderlerine karşı bazı senatörlerin sesinin daha gür çıkmasını bekliyoruz. Bu yasa tasarısı çıksa da bize göre Avrupa’da yaşama şansı yoktur’’ dedi.

YAPTIRIM

Davutoğlu, gazetecilerin "Tasarının kabul edilmesi halinde yaptırım olur mu?" sorusuna, "Başbakanımız bu konuda gerekli kararları verecektir. Zamanlamasını tartışacağız" yanıtını verdi.



OE,VD,MÖ(OE/AK)