Danıştay saldırısına ait kamera kayıtlarının silinmesine ilişkin OYAK Güvenlik'in eski Genel Müdürü Orhan Çoban'ın da aralarında bulunduğu 10 sanıklı dava İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor. Davada yapılan savunmalarda, kameraları kayıt eden cihazlardan birinin de Genel Sekreter Yardımcısı odasındaki dolapta kilitli olduğu ve sistem arıza yapsa bile Genel Sekreter odasındaki bilgisayarda kamera görüntülerinin izlenip, kayıt yapılabildiği’ ortaya çıktı. Bu ifadeler üzerine mahkeme, Danıştay’a yazı yazarak Genel Sekreter Yardımcısı’nın odasındaki bilgisayarı acilen istedi. Mahkemenin isteği üzerine Danıştay, söz konusu bilgisayarı İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Bir an önce durumun açıklığa kavuşmasını isteyen mahkeme, söz konusu bilgisayarın gelmesi üzerine hemen harekete geçti.


İstanbul Emniyet Müdürlüğü yetkililerini çağıran mahkeme, söz konusu bilgisayarda inceleme yapılması talimatını verdi. Emniyette bilişim uzmanları tarafından incelenecek bilgisayarda saldırıdan bir gün önce 16 Mayıs ve saldırı günü 17 Mayıs 2006 tarihine ait görüntü olup olmadığı tespit edilecek. Söz konusu incelemenin ardından uzmanlar, çalışma sonucunu rapor halinde mahkemeye sunacak.


DAVADA VERİLEN İFADE İLE ORTAYA ÇIKMIŞTI


Danıştay saldırısına ait kamera kayıtlarının silinmesine ilişkin davada tutuklu sanık OYAK Güvenlik'in eski Genel Müdürü Orhan Çoban, kameraları kayıt eden cihazın Genel Sekreter Yardımcısı odasındaki dolapta kilitli olduğunu ve sistem arıza yapsa bile Genel Sekreter odasındaki bilgisayarda kamera görüntülerinin izlenip, kayıt yapılabildiğini söyledi. Bu ifade üzerine mahkeme, Danıştay’a yazı yazarak Genel Sekreter Yardımcısı’nın odasında bulunan bilgisayarın durumunu sordu. Danıştay tarafından İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen yazıda, “Saldırının yapıldığı dönemdeki Genel Sekreter tarafından kullanılan bilgisayarın hala muhafaza edildiğini’ belirtti. Bu cevap üzerine mahkeme hemen harekete geçti. Danıştay’a yeni bir yazı gönderen mahkeme, söz konusu bilgisayarın bir an önce davanın görüldüğü İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesini istedi.


Mahkeme, Danıştay’ın yanı sıra bir yazı da saldırıya ilişkin soruşturmayı yürüten Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne yazdı. Mahkeme, Emniyet’e ‘Danıştay Genel Sekreter Yardımcısı odasındaki bilgisayar incelendi mi?" diye sordu. Emniyetin cevabı bugün mahkemeye ulaştı. Söz konusu soruşturma kapsamında Danıştay’dan kamera kayıtları yapan bilgisayarların hard disklerinin alınarak incelendiğini belirten Ankara  Emniyet Müdürlüğü, kayıt yapabilen Genel Sekreter Yardımcısı odasındaki bilgisayarda inceleme yapılmadığını belirtti. Emniyetin bu kadar önemli bir delili incelememesi şaşkınlık yarattı.


"O GÜN" KAMERALAR YA KAYIT YAPMADI YA DA KAYITLAR YOK OLDU


Danıştay saldırısının gerçekliği gün binadaki güvenlik kameralarının kayıt yapmaması ya da kamera kayıtlarının "yok olduğu" nun anlaşılması üzerine bir soruşturma başlatılmış, soruşturma "kamera kayıtlarının silindiği" iddiasıyla davaya dönüşmüştü. Davanın OYAK Güvenlik'in eski Genel Müdürü Orhan Çoban'ın da aralarında bulunduğu 10 sanığı var.


SG (MK)