Federasyon Başkanı Alaattin Karaca, özellikle Doğu Anadolu ve Karadeniz bölgelerindeki dağlara üç farklı dönemde kar yağdığını, bu nedenle üç kar katmanı oluştuğunu söyledi. Hava sıcaklığının sürekli değişkenlik göstermesinin çığ tehlikesinin artırtıdığı belirten Karaca, şu uyarıları yaptı:

''Dağlarımıza üç ayrı dönemde kar yağdı. Kar katmanları mevsimsel özellikler nedeniyle birbirleriyle kaynaşmadı. Yani ilk yağan kar ile son yağan kar katmanı arasında birbirine birleşmeme durumu var. Karın üst tabakası kayarken, alt tabakası yerinde durabilir. Bu durum çığ riskini artırır. Eğimi yüzde 30 ila yüzde 70 olan her bölgede bu mevsimde çığ tehlikesi vardır. Doğal nedenlerle, yabani hayvanların hareketleriyle, insanların yarattığı titreşimlerle veya kendiliğinden çığ oluşabilir. Hava sıcaklığının bir soğuyup bir ısınması da çığ tehlikesini çoğaltır. Bu dönem çığ tehlikesinin en yüksek olduğu dönemdir.''

Karaca, çığ ve çığ oluşumuyla ilgili teknik bilgileri ve tecrübesi olmayan dağcıların, çığ riski olan dağlara gitmelerinin tehlikeli olacağını da ifade ederek, 'Türkiye'de ve dünyada çok sayıda dağcı, çığ altında kalarak hayatını kaybetmiştir. Dağ ölümlerinin birçoğu çığ nedeniyle olmuştur. Bu mevsim çok riskli'' diye konuştu.



VD(OE/CK)