Cumhuriyet gazetesinin 11 yönetici, avukat ve yazarının dokuz aydır tutuklu yargılandığı davada yedi tahliye kararı çıkarken, dört sanığın tutuklu yargılanmasına karar verildi.

Duruşma savcısı  mütalaasında İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyesi  Önder Çelik, Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, yazar Hakan Kara, bir ay yayın danışmanlığı görevi yapan Kadri Gürsel  ve gazeteci Ahmet Şık’ın "dosyadaki delillerin yoğunluğu ve atılı suçların ağırlığı" nedeniyle tutukluluklarının devamını istemişti.  Bunun dışında kalan Okur Temsilcisi Güray Öz, karikatürist Musa Kart  ile avukatlar Bülent Utku ve Mustafa Kemal Güngör’ün tahliyesini isteyen savcı, suç vasfının değişeceği gerekçesiyle kitap eki sorumlusu Turhan Günay’ın tutuksuz yargılanmasını talep etmişti.

"Elde edilmeyen sanıklar" ibaresi

Mahkeme heyeti,  bir buçuk saatlik aranın ardından 19.30’da kararını açıkladı. Mahkeme kararında Gazetenin icra kurulu üyeliği yapan Önder Çelik ve yazar Hakan Kara’yı da savcıya rağmen tahliye etti. Heyet oy birliğiyle aldığı kararda, 7 kişinin tahliyesine gerekçe olarak, “elde edilmeyen sanıklarla fiili bir görev bağlarının olmamasını‘ gerekçe göstererek, bu isimler hakkında yurtdışına çıkış yasağı koydu.

Yayın ilkeleri ile örgüt bağlantısı

Bununla birlikte tutukluluklarının devamına karar verilen Atalay, Sabuncu, Gürsel ve Şık için Cumhuriyet Vakıf Senedi üzerindeki görev ve sorumlulukları ile bu ilkelerden ayrılarak yardım suçunun oluşabileceği ile "sanıkların ele geçmeyen sanıklar ile göreve geliş şekilleri, üstlenilen görevlerin nitelik ve fonksiyonu ile kaçınılmaz bir bağ oluştuğu" gerekçe gösterildi. Kısaca Cumhuriyet gazetesinin yayın ilkelerinden ayrılma iddiası, terör örgütlerine yardımla ilişkilendirilerek, suç isnadının ana konusu oldu.

Kadri Gürsel'in tutuklanma gerekçesi olarak, görev yaptığı süre içinde Bylock kullanıcıları ile yoğun iletişimi gösterildi.

Mahkeme başkanı, karar verirken Cumhuriyet gazetesinin anayasası olarak nitelendirilen Vakıf senedi ilkeleri ile terör örgütlerine yardım suçu arasında illiyet bağının iyi özümsenmesi gerektiğini dikkate aldıklarını söyledi.

Avukat kısıtlaması kaldırılıyor

Başkan ayrıca, Cumhuriyet tutuklularına uygulanan avukat kısıtlamasının kaldırılması ve dijital verilerin tutuklulara iade edilmesi yönünde karar verdiklerini duyurdu.

İkinci duruşma tarihi olarak 11 Eylül’ü veren heyet başkanı her ay duruşma yaparak, yıl sonuna kadar Cumhuriyet davasını sonuçlandırmak istediklerini söyledi.

Şık: Sadece anne babamın elini öpmek için eğildim

Kararın açıklanması sonrasında konuşan Ahmet Şık,  "Bugün burada çıkan karar diyor ki, 'Size diz çöktüreceğiz…' Bütün zorbalar, tüm tetikçileriyle bu organize örgütün tüm adamları bilsinler ki ben sadece anne babamın elini öpmek için eğildim, bundan sonra da böyle devam edeceğim” dedi.(Aslı Işık / İstanbul/ DW)