TC-ANA uçağıyla saat 19.40’da aralarında Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın da bulunduğu bir heyetle İstanbul’a gelen Cumhurbaşkanı Gül’ü Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi’nde İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul İl Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ve diğer ilgililer karşıladı.

İLİŞKİLERİ GELİŞTİRECEĞİZ


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi’nde ziyaretiyle ilgili bir açıklama yaptı. Tunus Cumhurbaşkanı Munsif Merzuki, Başbakan Hamadi Jebali, Ulusal Kurucu Meclis (UKM) Başkanı Mustafa Ben Jafaarmeclis ile görüştüğünü aktaran Cumhurbaşkanı Gül, “14 Ocak devriminden sonra Tunus’u resmi ziyaret eden ilk Cumhurbaşkanı ben oldum. Başta tüm Tunus halkı tarafından çok büyük bir coşkuyla karşılandım. Ziyaretim sırasında Cumhurbaşkanı Merzuki, Tunus Başbakanı ve meclis başkanı ile ikili görüşmeler yaptım. Bu ziyaretimiz her bakımında önemli, verimli ve başarılı bir ziyaret olmuştur. Görüşmelerimizde önce iki ülke arasındaki ilişkileri her alanda geliştirmeyi kararlaştırdık” dedi.

TUNUS HALKI, HERŞEYİ BÜTÜNLÜĞÜ KORUYARAK YAPTILAR


Yasemin Devrimi’nin ardından Tunus’ta büyük bir başarının ortaya çıktığını ifade eden Gül, “Arap dünyasındaki demokrasi dalgasının ilk fitili ilk ateşi Tunus’ta gerçekleşti. Tunuslular kısa süre içinde demokratik rejime geçen devrimlerini gerçekleştirdiler. Bunu gerçekleştirirken ülkenin birliğini bütünlüğünü koruyarak yaptılar. Aynı zamanda ülke içinde bölünmeye fırsat vermediler. Seçimleri yaptılar ve seçimlerin neticesinde Cumhurbaşkanını seçtiler. Koalisyon hükümetini kurdular. Hükümetleri güvenoyu aldı. Şimdide Tunus’un anayasasını yapmak için çalışma içindeler. Büyük bir gayret gösteriyorlar” diye ifade etti.

TÜRKİYE’YE İLGİ BÜYÜK


Türkiye ile Tunus arasında 400 yıllık ortak tarihi bağ olduğunu belirten Gül konuşmasına şöyle devam etti:

“Bu tarihi bağın izleri bugün Tunus’ta gayet canlıdır ve Tunusluların hepsi bununla övünmektedirler. Aramızda kan bağı akrabalık bağları vardır. Tunus’taki ilk reform hareketlerini başlatan Hayrettin Paşa bildiğiniz gibi aynı zamanda Osmanlı sadrazamı olmuştur. Daha sonra dönüp orda reformları yapmıştır. Tüm bu ortak tarih büyük bir saygı ile anılmakta ve övünç kaynağıdır. O bakımdan biz de Türkiye olarak devrimden sonra çok büyük bir ilgi gösteriyoruz. “

SORUNLARI ÇÖZDÜK


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk özel kuruluşlarının Tunus’ta bir çok yatırımı gerçekleştirdiğini ve iki önemli havalimanın Türk firması tarafından yapılarak işletilmekte olduğunu belirterek, “Bunlarla ilgili bazı sorunlar vardı. Bütün bu sorunları bu gezi vesilesiyle hallettik” dedi.

EĞİTİME ÖNEM VERİYORUZ


Tunus ile Türkiye arasındaki eğitim çalışmalarına da önem verdiklerini belirten Gül konuşmasına şöyle devam etti:

“Türk üniversiteleri ve Tunus üniversiteleri arasında öğrenci ve öğretim üyesi değişimi konusunda mutabakatlara vardık. Ayrıca orada Yunus Emre Kültür Merkezi’nin de açılmasına kararlaştırdık. Ayrıca Tunus’un çok prestijli Osmanlı döneminden kalan bizdeki Galatasaray Lisesi’ni andıran Sadıka Koleji diye bir kolej var. Burası tamamen Türk yapımı ve Tunus elitlerinin, cumhurbaşkanlarının hepsinin mezun olduğu bir okul. O okulu ziyaret ettim okulun öğrencileri ile buluştum.”

İY (FOTOĞRAF)