Kore Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davetlisi olarak Türkiye'ye geldi. Çankaya Köşkü'nde düzenlenen resmi karşılama töreninin ardından Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak ve eşi Kim Yoon-ok ile bir süre görüştü.  Ardından her iki Cumhurbaşkanının başkanlığında heyetler arası toplantıya geçildi. Ziyaretin, Cumhurbaşkanı Gül’ün 2010’da Güney Kore’ye gerçekleştirdiği ziyaretin iadesi niteliğini taşıdığı belirtildi. İki ülke arasında diplomatik ilişkilerin tesisinin 55'inci yıldönümüne denk gelen ziyarette gerçekleştirilen görüşmelerde, ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve uluslararası konular ele alındı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kore Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak ile ortak basın toplantısı düzenledi.

SAVUNMA İŞBİRLİĞİNİ ARTIRMA İSTEĞİ

Türkiye ile Kore arasında, Kore savaşından itibaren dostane ilişkilerin geliştiğini belirten Gül, savunma sanayi alanında da işbirliğini artırmak istediklerini ifade etti. Özellikle 'Atak helikopteri' konusunda Türkiye'nin Kore ile işbirliği yapmak istediğini söyleyen Gül, aynı zamanda Serbest Ticaret Anlaşması'nın imzalanması ile ilişkilerin büyük bir ivme kazanacağını belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Kore arasında nükleer enerji alanında da işbirliğinin arttırıldığını, bakanlar düzeyinde çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

SURİYE'DEKİ OLAYLAR

BM'deki Suriye karar tasarısının veto edilmesine üzüldüğünü belirten Cumhurbaşkanı Gül bu konuda şunları söyledi:

"Artık soğuk savaş döneminin bittiğini herkesin hatırlaması gerekir. Ülkelerin içerisindeki insan hakları ihlallerinin, insanlara karşı silahların kullanılmasının artık dünyada yeri yok. Son günlerde Suriye'de çok büyük kayıplar sözkonusu oldu ve çok büyük acılar çekilmeye başlandı. Her şey çok kötü bir senaryo olarak gidiyor, bu da bizi çok kaygılandırıyor. Suriye geri dönüşü olmayan bir yol içerisinde. Bunun için Esad'ın kendi ülkesine ve halkına yapabileceği en büyük iyilik, bu politikalarda ısrar etmemesi ve değişimi kabullenmesidir. Ümit ederiz ki Cumhurbaşkanı Esad, Suriye'de artık her şeyin çok geç olduğunu, yapılacak her şeyin de çok geride kaldığını ve çok az olduğunu görür ve ona göre bu işlerden vazgeçer."

ALTAY TANKI PROJESİ

Türkiye'nin ilk milli tank projesi Altay Tankı'ndaki son gelişmeler hakkında bilgi veren Kore Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak, hem Türkiye'nin hem Kore'nin savunma sanayi alanında önemli mesafeler kat ettiğini belirtti. İki ülkenin bu konuda yoğun işbirliği içinde olduklarını kaydeden konuk Cumhurbaşkanı, projenin ikili görüşmede detaylı olarak görüşüldüğü söyledi.



DHA(MV/COŞ)