Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ekvator Devlet Başkanı Rafael Correa Delgado ile Çankaya Köşkü'nde düzenledikleri ortak basın toplantısında, gündeme ilişkin soruları da cevapladı. Sivas olaylarıyla ilgili davada 6 kişinin dosyasının zaman aşımına uğramasının ardından oluşan tepkilere ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Gül, Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak'ın davayla ilgili olarak yargılama sürecinin bitmediğini belirttiğini hatırlattı. Cumhurbaşkanı Gül, "Dava devam ediyor demektir. Bu olay yakın siyasi tarihimizin en acı ve en utanılacak olaylarından birisidir. Aslında bunun bütün veçheleriyle ortaya çıkartılması lazım. Bu olay tam aydınlatılmamıştır. Bu olayın tam aydınlatılması, nasıl oldu, kimler, nedir. Tam aydınlatılması gerektiği kanaatindeyim" diye konuştu.

TUTUKLU GAZETECİLERİN TAHLİYE EDİLMESİ

Cumhurbaşkanı Gül, Oda TV davası sanıklarından Nedim Şener ve Ahmet Şık'ın tahliyelerinin ardından yaptıkları açıklamalara ilişkin değerlendirmesiyle ilgili soruyu da "Gazetecilerle ilgili de ben başından beri görüşlerimi paylaşmıştım. Mahkeme nihayet verdiği kararla Türkiye'nin imajına çok büyük katkı sağlamıştır. Tabii ki tahliye olmaları ve yargılamaların gazeteciler için dışarıdan devam ediyor olması bizi de memnun etmiştir" diye cevapladı.

MUZ İTHALATINDAN ALINAN VERGİ ORANI

Cumhurbaşkanı Gül, Ekvator’dan Türkiye’ye gelen muzların yüzde 45’lere varan oranda vergilendirildiğini, bu vergi oranında indirim konusunun görüşmelerde gündeme gelip gelmediğini soran basın mensubuna cevaben, konunun görüşmelerde ele alındığını ve Türkiye’nin bu konuda bir esneklik göstermek için ilgili bakanın talimat verdiğini aktardı. Türkiye’nin muz ithalatının yüzde 90’ının Ekvator’dan yapıldığını da hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, "Aslında Ekvator ile ilgili bir gümrük vergisi değil o. Biraz devlete gelir temin etmekle ilgili" dedi.

EKVATOR İLE TÜRKİYE ARASINDA SERBEST TİCARET ANLAŞMASI

Cumhurbaşkanı Gül, Ekvator ile Türkiye arasında Şili ile olduğu gibi Serbest Ticaret Anlaşması imzalanmasının düşünülüp düşünülmediğine ilişkin soruya cevaben, Türkiye ile Ekvator arasında Serbest Ticaret Anlaşması imzalanması konusunda çalışmaların yapıldığını söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, çalışmaların kısa sürede tamamlanabileceğini, böylece iki ülke arasındaki ticaretin artacağını dile getirdi. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile AB ülkeleri arasında gümrük birliği olduğunu dikkat çekerek, Türkiye'ye satılan malın Avrupa Gümrük Birliği'ne de satılması anlamına geldiğini bildirdi. Cumhurbaşkanı Gül, Türklerin Ekvator'un çok zengin madenleriyle ilgilendiğini ve yatırım yaptığını, buna dönük ticaret ile enerji konusunda çok ilgi gösterdiklerini söyledi.



(MV/SS)