Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye- Afganistan- Pakistan Üçlü Zirvesi sonrasında Pakistan Cumhurbaşkanı Asif Ali Zerdari ve Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Gül, basın toplantısında, "Üçlü Zirve sonucunda güven tazenlenmiştir. Bu süreci engellemek isteyenler vardır. Bu süreci sürdürecek olanlar bölge ülkeleridir. Çok büyük bir güven tazelenmiştir. Tekrar beraber çalışma kararı alınmıştır. Afganistan ve Pakistan arasındaki bütün güvenlik sorunları yoluna girecektir ve refah etkili olcaktır" dedi.

Afganistan Cumhurbaşkanı Karzai ise "Türkiye'nin ve Türk halkının verdiği destek bizim için çok önemlidir. Bize sunduğunuz imkanlarlara teşekkür ederiz" dedi.

Pakistan Cumhurbaşkanı Zerdari ise yaptığı konuşmasında, önümzüdeki dönemde demokratik bir zihiniyetle hareket etmek istediklerini belirterek, "Karzai de vatandaşarı da ben ve vatandaşlarım da mağduruz. Bütün saldırıların bizim bir araya gelmemiz ve çalışmamız istenmiyor. Ama bunu sürdüreceğiz" dedi.

"HİÇ BU KADAR DOSTANE GÖRÜŞMELER OLMAMIŞTI"

Cumhurbaşkanları daha sonra gazetecilerin sorularınıda yanıtladı. Bir gazetecinin, "Terörle mücadelede iş birliği için ne gibi somut adımlar atıldı?" sorusuna Cumhurbaşkanı Gül, "Sınır, istihbarat paylaşımı, askeri eğitimler gibi terörle mücadele konusunda bilgiler verdiler. Önümüzdeki sene içerisinde yapılacak eğitim çalışmaları ve faaliyetler var. Polis eğitimi ile ilgilide karaklar alındı" yanıtını verdi.

Zerdari ise soruya şöyle yanıt verdi:

"Siyasi düzeyde her iki ülke arasında son derece geniş bir alana yayılan bir iletişim düzeyi var. Afganistan ve Pakistan arasında hiç bu kadar dostane görüşmeler olmamıştı. Afganistan ve Pakistan arasında hiç bu kadar sık görüşmeler olmamıştı. Son derece şanssız olaylar da gerçekleşti. Bizim görüşmelerimizin odak noktası; üst düzeyde alınan kararları nasıl pratik düzeyde halka yansıyan şekilde uygulamaya koyarız."

Bir gazetecinin, "Bugünkü toplantıda Afganistan'daki barış sürecinde Türkiye'nin rolü nedir, gelecekte atılacak adımlar nelerdir?" şeklinde yönelttiği soruya Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Türkiye'nin katkıları kolaylaştırıcı katkılardı. Türkiye kolaylaştırıcı rölünü oynamaya devam edecektir" yanıtını verdi.

Öte yandan basın toplantısında üç ülkenin bakanları çeşitli anlaşmalar imzaladı. Türkiye adına Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım imza töreninde yer aldı.



GK(SS)